SpaceX оновила рекорд з багаторазового використання Falcon 9, запустивши та посадивши один і той же ступінь в 16-те

Опубликовал
Катерина Даньшина

Ракета SpaceX доставила на орбіту 22 супутники SpaceX Starlink «V2 Mini».

Falcon 9 стартувала зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді в понеділок о 8-й ранку за Києвом. Через 8,5 хвилин після запуску бустер успішно приземлився на палубу корабля в Атлантичному океані – вже вшістнадцяте, що стало новим рекордом з повторного використання ракет для SpaceX.

Тим часом розгінний блок Falcon 9 доставив на орбіту 22 апарати «V2 Mini» – нову та потужнішу версію супутників, більших за попередню ітерацію Starlink (Falcon 9 може вмістити таких близько 50), але менших за 1,25-тонні V2.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

«V2 mini охоплюють ключові технології — такі як більш потужні фазовані антенні решітки та використання електронного діапазону для транзитного зв’язку — що дозволить Starlink забезпечити приблизно в 4 рази більшу пропускну здатність, ніж попередні ітерації», — повідомляла SpaceX у Twitter.

Перший ступінь Falcon 9, який здійснив політ у понеділок зранку, востаннє був запущений у грудні 2022 року. Серед його 15 попередніх польотів – Demo-2, перша місія SpaceX з екіпажем, яка відправила двох астронавтів NASA на Міжнародну космічну станцію у 2020 році.

Ще один перший ступінь Falcon 9 відзначився 15 польотами, решта – запускалися приблизно по 14 разів. Starship, найпотужніша ракета в історії, обіцяє ще більше здобутків, коли врешті-решт досягне космосу. Обидва її ступені зможуть літати кілька разів протягом одного дня, заявляв засновник і генеральний директор SpaceX Ілон Маск.

Попередня спроба запуску 20 квітня загалом була успішною. Ракета вдало стартувала з майданчика (хоча кілька двигунів із 33 один за одним відмовили), пройшла момент максимального аеродинамічного опору Max-Q та майже дісталася до етапу роз’єднання ступенів. На третій хвилині Starship, перебуваючи на висоті близько 38 кілометрів, почала неконтрольовано кружляти у верхніх шарах атмосфери та зрештою була підірвана командою з центра керування.

Друга спроба, ймовірно, відбудеться вже за 5 тижнів. Команда внесла понад 1000 оновлень в конструкцію ракети, які включають серйозні зміни у процесі розділення двох ступенів та удосконалення в силовій установці; зміцнили й стартовий майданчик, який зможе вистояти під час запалювання 33 головних двигунів.

Disqus Comments Loading...