Оновлено: SpaceX вперше запустила Starship — до орбіти він не дістався (але це все одно успіх!)

Опубликовал
Володимир Скрипін

У другій половині дня SpaceX вдруге спробує запустити Starship на орбіту — минулого разу (17 квітня) перевірити 120-метрову систему у польоті завадила проблема із перемерзанням одного з клапанів нагнітання тиску у першому ступені кисень як один з компонентів палива охолоджують до наднизьких температур. Ніхто не знає, чи сьогодні все вдасться, проте на цю мить найпотужніша ракета в історії готова стартувати (всі системи в повному порядку) й команда інженерів SpaceX продовжує рутинну підготовку. Пряма трансляція, ясна річ, планується, тож люб’язно запрошуємо всіх охочих стати свідками цієї історичної події, яка потенційно стане початком нової епохи освоєння космосу.

Оновлено [16:39]: У підсумку є успішний старт (кілька двигунів із 33 один за одним відмовили) — ракета успішно відірвалася від стартового майданчика, пройшла момент максимального аеродинамічного опору Max-Q та майже дісталася до етапу роз’єднання ступенів. На жаль, цього не сталося — на третій хвилині Starship почав неконтрольовано кружляти у верхніх шарах атмосфери та зрештою був підірваний командою з центра керування. На стрімі можна було помітити вибух у нижній частині першого ступеню з двигунами на 29-й секунді після запуску, ще кілька спалахів, а потім значний витік рідкого кисню на 55-й секунді. Під час старту майданчик отримав серйозні пошкодження, тож знадобиться якийсь час на його відновлення.

Момент підриву:

Загалом же — це було неймовірно, як і обіцяв Ілон Маск. Чекаємо на оцінку SpaceX та деталі. Ілон Маск повідомив, що наступного запуску можна очікувати за кілька місяців.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Текст до оновлення

Вікно для запуску відкривається о 16:28 за київським часом та закривається о 17:30. Прогноз погоди наразі передбачає високу ймовірність сприятливих умов для запуску, але до моменту запуску погода ще може змінитися. Від понеділка особливо нічого не змінилося — існує дуже велика ймовірність, що сьогодні не все піде за планом (досі бустер Super Heavy не літав навіть окремо від Starship), тож SpaceX вже має резервну дату запуску на 21 квітня.

Де дивитися

Трансляція Alpha Centauri (українською) почнеться о 15:30

Офіційна трансляція SpaceX (англійською) почнеться о 15:45

Трансляція NASASpaceflight (англійською) вже в ефірі

Головна мета наразі — випробувати системи зльоту та не підірвати стартовий майданчик. За планом, політ триватиме півтори години: прискорювач Super Heavy після завершення роботи має приводнитися в Мексиканській затоці в ~32 км від місця старту, а Starship досягне космосу (приблизно 250 кілометрів), але на стабільну орбіту не виходитиме — він виконає майже повний виток навколо планети, здійснить повторний вхід в атмосферу, загальмує двигунами й приводниться за 100 кілометрів від острова Кауаї, що входить до складу Гавайського архіпелагу.

Якщо перший орбітальний політ Starship пройде успішно, то SpaceX отримає ракету нового покоління з рекордною вантажністю (до 150 тонн на орбіту у повністю багаторазовій конфігурації).

Всі деталі про Starship, сьогоднішній запуск та перспективи — в нашому попередньому матеріалі.

  • Starship та Super Heavy — перспективні багаторазові надважка ракета та корабель, що розробляються SpaceX щонайменше з 2016 року для заміни поточного сімейства ракет Falcon та кораблів Dragon та призначені для доставлення вантажів та людей на навколоземну орбіту, Місяць та Марс.
  • Після введення в експлуатацію система Super Heavy + Starship стане найпотужнішою за всю історію освоєння космосу. Ракета зможе доставляти на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 150 тонн повністю багаторазової конфігурації — з поверненням обох частин (70-метрової Super Heavy і 50-метрового Starship) на Землю, а також можливістю стикування і дозаправлення на орбіті.
  • SpaceX наразі продовжує розробляти за контрактом NASA варіант Starship для місячної програми Артеміда, яка передбачає пілотований політ і висадку на Місяць. Наприкінці 2022 року NASA обрало SpaceX Starship для другої висадки екіпажу на Місяць за програмою «Артеміда» — вона очікується не раніше 2027 року.
  • Також SpaceX планує використовувати Starship для запуску нового покоління інтернет-супутників Starlink V2.0 (якщо Джефф Безос не завадить). Власне це має стати першим комерційним запуском Starship, але термінів поки що немає (вони залежатимуть від того, як пройде перший тестовий запуск). Окрім того, SpaceX планувала у 2023 відправити на Starship до Місяця (обліт без висадки) туристичну делегацію на чолі з японським мільярдером (місія DearMoon). Ще одна туристична місія на Starship входить у програму Polaris, але поки що немає ні подробиць, ні навіть приблизних термінів.
Disqus Comments Loading...