SpaceX запускає послугу супутникового інтернету зі швидкістю 10 Гбіт/с — і готує до випуску Starlink Mini, що «‎поміститься в рюкзаку»

Опубликовал
Катерина Даньшина

За найпотужнішу у світі швидкість супутникового інтернету доведеться сплатити одноразовий внесок у $1,25 млн — і надалі передплата стартуватиме від $75 тис. за Гбіт/с на місяць.

Послуга, яка дістала назву Community Gateways, запропонує інтернет зі швидкістю завантаження та вивантаження 10 Гбіт/с і затримкою менш як 99 мс (для порівняння — стандартна швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с).

За сплачені $1,25 млн SpaceX не просто надішле термінал, а допоможе створити цілий комплекс. Пропозиція розрахована у першу чергу на провайдерів Інтернет-послуг, які намагаються знайти шляхи запровадження високошвидкісного широкосмугового зв’язку у віддалених районах.

У вересні компанія повідомила, що побудувала перший комплекс Community Gateway для жителів Уналашки — міста, розташованого на острові поблизу Аляски. Місцевий Інтернет-провайдер OptimERA тепер використовує супутникове з’єднання зі шлюзу для посилення широкосмугового зв’язку для більшості своїх клієнтів.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс
Перший комплекс Community Gateway в Уналашці

Тим часом Ілон Маск анонсував у своїй нещодавній промові, що термінал Starlink Mini готують до випуску вже у 2024 році — і він буде настільки компактним, що поміститься в рюкзаку.

Федеральна комісія зі зв’язку схвалила заявку SpaceX на використання мінітерміналів Starlink розміром з MacBook ще у вересні, однак досі компанія мовчала про продукт. Ціни, характеристики чи зображення теж ще немає.

Щодо «‎стандартного» терміналу Starlink наступного покоління, то попередні замовлення на продукт стартували ще в листопаді. Вартість обладнання коштує так само — $599, однак саме виробництво, як натякнув Маск, вже обходиться дешевше (раніше — близько $3000 на одиницю, але компанія постійно знижувала витрати на виробництво, що зокрема передбачало відкриття нового заводу в Техасі).

На сьогодні кількість проданих терміналів Starlink оцінюється у 2 400 000 одиниць — їх використання відображено на карті. Показово, як яскраво «світиться‎» лінія фронту в Україні.

Раніше Маск оголосив, що Starlink став беззбитковим — у 2020 році він анонсував IPO бізнесу супутникового інтернету, якщо «зростання доходу стане плавним і передбачуваним».

Disqus Comments Loading...