Starlink став беззбитковим — Маск обіцяв відокремити бізнес від SpaceX, коли той «перестане втрачати гроші‎»

Опубликовал
Катерина Даньшина

Торік гендиректор SpaceX обговорював відокремлення Starlink, а у 2020 році анонсував IPO бізнесу супутникового інтернету, коли «зростання доходу стане плавним і передбачуваним».

За словами Ілона Маска Starlink нині досяг «‎беззбиткового грошового потоку»:

«‎Чудова робота чудової команди. Зараз Starlink володіє більшістю всіх активних супутників і до наступного року запустить більшість усіх супутників із Землі», — додав він.

У 2021 році Маск заявляв, що SpaceX відокремиться і виведе Starlink на біржу, коли бізнес супутникового інтернету «перестане втрачати гроші‎».

З 2019 року Starlink розширила свою мережу на навколоземній орбіті приблизно до 5000 супутників, позиціонуючи себе як найбільшого супутникового оператора у світі та конкурента супутниковим інтернет-компаніям, таким як Viasat і нещодавно придбаної Eutelsat OneWeb.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

У 2015 році на презентації для інвесторів, SpaceX передбачала, що сервіс супутникового інтернету отримає $12 мільярдів і $7 мільярдів операційного прибутку вже у 2022 році. SpaceX також прогнозувала, що на кінець 2022 року у підрозділу буде 20 мільйонів абонентів. Натомість до кінця року у Starlink було понад 1 мільйон активних передплатників, а у травні 2023-го – близько 1,5 мільйона. Як повідомляє CNBC, керівник SpaceX Джонатан Хофеллер заявив, що зараз Starlink «значно перевищив» цю позначку.

З минулого року Starlink перебуває у центрі уваги й через те, що забезпечує Україну супутником зв’язком — важливим в умовах протистояння російській воєнній агресії. Водночас Маск раніше неодноразово заявляв, що його технологія повинна використовуватися лише для мирних цілей, і навіть ігнорував заявку України на активацію інтернету біля Криму, чим зірвав потенційну атаку на російський флот.

Минулого місяця Маск заявив, що Starlink підтримуватиме комунікаційні зв’язки в Газі з «міжнародно визнаними організаціями допомоги» після того, як відключення телефонії та Інтернету ізолювало людей у Секторі Гази від світу та один від одного.

Маск намагався створити бізнес-підрозділ Starlink як важливе джерело доходу для фінансування більш капіталомістких проєктів SpaceX, таких як наступне покоління Starship — гігантську багаторазову ракету, яку компанія планує запустити на Місяць протягом наступного десятиліття.

У вересні газета Wall Street Journal повідомила, що минулого року Starlink збільшила дохід більш ніж у 6 разів до $1,4 мільярда, але не досягла цілей, поставлених Маском.

SpaceX нині оцінюється приблизно в $150 мільярдів і є однією з найдорожчих приватних компаній у світі.

Джерело: Reuters, Insider

Disqus Comments Loading...