Станція NASA InSight зафіксувала рекордно потужний «марсотрус» — магнітудою 5

Опубликовал
Тетяна Нечет

Схоже, дві найбільші на сьогодні сейсмічні події на Марсі перестали бути такими. Найсильніші «марсотруси» магнітудами 4,2 та 4,1 були зафіксовані на Червоній планеті минулого року. Однак недавно cейсмометр, розміщений на модулі NASA InSight, що спускається, зафіксував найсильнішу сейсмічну активність. Землетрус магнітудою 5 стався 4 травня поточного року, на 1222 марсіанський день або сол місії.

З моменту посадки на Марсі в листопаді 2018 року InSight встиг зафіксувати 1313 землетрусів.

InSight відправлений на Марс із високочутливим сейсмометром, наданим французьким Національним центром космічних досліджень (CNES), для вивчення надр планети. У міру того, як сейсмічні хвилі проходять через кору, мантію і ядро ​​Марса або відбиваються від них, вони змінюються так, що сейсмологи можуть вивчити ці хвилі, щоб визначити глибину і склад різних внутрішніх шарів Червоної планети. Землетрус магнітудою 5 — середньої сили проти тих, що відчувалися на Землі. Але він близький до верхньої межі того, що дослідники очікували виявити на Марсі під час місії InSight.

Наукова група додатково вивчить новий рекордний «марсотрус», перш ніж зможе надати такі подробиці, як його місцеперебування, природа джерела та отримані дані про внутрішню частину Марса.

Розмовна англійська.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

«Цей землетрус, безперечно, проллє світло на планету, як ніщо інше. Вчені аналізуватимуть ці дані, щоб найближчими роками дізнатися щось нове про Марса», — сказав Брюс Банердт, головний дослідник InSight у Лабораторії реактивного руху NASA.

Паралельно InSight зіштовхнувся із проблемами. У міру того як у місці розташування апарату справа наближається до зими, в повітрі стає більше пилу, який знижує кількість світла, що потрапляє на сонячні панелі. 7 травня енергія посадкового модуля впала трохи нижче межі, при якій InSight запускає безпечний режим з призупиненням всіх функцій, окрім найважливіших. Проблеми із сонячними панелями почалися й у марсольота Ingenuity.

Після того, як InSight завершив свою основну місію в кінці 2020 року і досяг поставлених початкових наукових цілей, NASA продовжило місію до грудня 2022 року.

Disqus Comments Loading...