Рубрики НовиниКіно

Сценаристи припиняють 146-денний страйк в Голлівуді, уклавши історичну угоду з кіностудіями

Опубликовал
Катерина Даньшина

Голлівуд може зітхнути з полегшенням та знову взятись за роботу — Гільдія сценаристів Америки (WGA) досягла домовленності зі студіями та стримінгами, підписавши новий 3-річний контракт.

Фінальні перемовини між сценаристами та Альянсом продюсерів кіно і телебачення (AMPTP) тривали протягом 5 днів та успішно завершились у суботу підписанням нової Мінімальної базової угоди WGA, повідомляє Variety. Використання генеративного штучного інтелекту для створення контенту стало одним з останніх пунктів, над яким сторони працювали перед підписанням документа.

«З гордістю можемо сказати, що ця угода є винятковою — зі значними перевагами та захистом для письменників у кожному секторі членства», — написав комітет перемовин WGA в електронному листі.

Від неділі пікети завершились, однак наказ про страйк офіційно залишатиметься в силі під час процесу ратифікації угоди — очікується, що за його скасування лідери Гільдії можуть проголосувати у вівторок.

Деталі контракту будуть оприлюднені після узгодження усіх домовленостей найближчими днями. Спочатку комітет з перемовин проголосує, чи рекомендувати передання угоди на голосування правлінню WGA West і WGA East. Якщо припустити, що вони все-таки приймуть таке рішення, то документ буде надіслано на ратифікацію 11 000 членів Гільдії.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Страйки стартували 2 травня і тривали близько 5 місяців, де сценаристи вимагали збільшення залишкових платежів та виступали проти використання генеративного штучного інтелекту у роботі.

З 14 липня до сценаристів приєдналась профспілка акторів SAG-AFTRA, яка нині привітала колег з угодою і закликала до скорішого розв’язання й своєї проблеми:

«З дня початку страйків члени SAG-AFTRA стояли поруч зі сценаристами на пікетах. Ми продовжуємо боротися за наш телевізійний/театральний контракт і закликаємо генеральних директорів студій і стримінгів, а також AMPTP повернутися до перемовин і укласти справедливу угоду, на яку заслуговують і вимагають наші учасники».

WGA ще у 2017 році змусила найбільших роботодавців Голлівуду переглянути пріоритети Гільдії під час перших повноцінних перемовин щодо контракту (переговорам у 2020 році завадила пандемія).

Ймовірно, у контракті сторони врешті-решт домовились про нову модель залишкових платежів від стримінгів, а також дійшли компромісу щодо встановлення мінімального штату сценаристів, який регулюється за ковзною шкалою залежно від кількості епізодів, створених за сезон.

Завершення страйків WGA прискорить угоду для SAG-AFTRA та розпочне процес повернення творців до типових циклів виробництва, розповсюдження, маркетингу та просування контенту. Виробництво телевізійних і кінофільмів перебуває у невизначеному стані з початку року, а кілька студій оголосили про перенесення своїх великих прем’єр.

Disqus Comments Loading...