Новини Наука та космос 30.07.2024 о 10:31 comment views icon

Телескоп Джеймса Вебба відкрив галактику віком у 13,5 млрд років — найдавнішу з тих, що бачили

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png

Ігор Панченко

Автор новин

Астрономи виявили галактику JADES-GS-z14-0, найдавнішу з відомих у Всесвіті, яка кидає виклик нашим уявленням про формування ранніх космічних структур.

Команда дослідників за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба зафіксувала галактику JADES-GS-z14-0 у стані, у якому вона перебувала менш ніж через 300 мільйонів років після Великого Вибуху. Стефано Карніані з Вищої нормальної школи (Scuola Normale Superiore) в Італії та Кевін Хейнлайн з Університету Аризони в США повідомили, що спектроскопічні дані однозначно підтверджують червоне зміщенняЧервоне зміщення (redshift) — феномен, за якого світло віддалених об'єктів зміщується до червоного кінця спектра через розширення Всесвіту. галактики на рівні 14,32. Це робить JADES-GS-z14-0 найвіддаленішим об’єктом, коли-небудь спостереженим людством.

Телескоп Джеймса Вебба відкрив галактику віком у 13,5 млрд років — найдавнішу з тих, що бачили
Розташування JADES-GS-z14-0

Розміри галактики вражають: її діаметр перевищує 1600 світлових років. Більшість випромінювання надходить від молодих зірок, а не від активного надмасивного чорного центру. Це свідчить про масу галактики в сотні мільйонів сонячних мас, що ставить перед ученими питання про механізми формування таких масивних структур за такий короткий космологічний період.

Відкриття JADES-GS-z14-0 змушує переглянути наші уявлення про «Космічний світанок» — перший мільярд років після Великого Вибуху. Раніше вчені вважали, що ранній Всесвіт заповнював туман нейтрального водню, який розсіював світло. Проте нові дані свідчать про наявність великих, яскравих і добре сформованих галактик уже на ранніх етапах.

Аналіз світла JADES-GS-z14-0 виявив несподівано високий вміст пилу та кисню, що вказує на кілька поколінь масивних зірок, які вже встигли прожити своє життя та вибухнути як наднові. Це відкриття спонукає науковців переосмислити швидкість зоряної еволюції в ранньому Всесвіті.

Стефано Карніані підкреслює: «JADES-GS-z14-0 стає архетипом цього феномену. Вражає, що Всесвіт зміг створити таку галактику лише за 300 мільйонів років».

Стаття про відкриття під керівництвом Карніані опублікована в журналі Nature. Інші статті, що вивчають властивості світла галактики, можна знайти на arXiv тут і тут.

Онлайн- курс Java developer від Mate academy.
Закінчуйте курс Java developer та отримуйте першу роботу в IT! Навчатись зручно - курс онлайн та з гручким графіком. Допоможемо з працевлаштуванням!
Отримати знижку на курс

Нагадаємо, що телескоп Джеймса Вебба виявив унікальну екзопланету поруч із Землею. За своєю вагою вона перевершує Юпітер у шість разів.

Телескоп NASA помітив дивне явище, досліджуючи найбільший з часів формування Всесвіту космічний вибух

Джерело: Sciencealert

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: