Телескоп Джеймса Вебба вперше виявив протопланетний диск з великою кількістю водяної пари

Опубликовал
Катерина Даньшина

Космічний телескоп виявив водяну пару у центрі протопланетного диска, який оточує молоду зорю PDS 70 – це свідчить про те, що скелясті космічні світи можуть містити воду з моменту свого зародження.

Пошук екзопланет в основному зосереджений на полюванні за водою – те, що потенційно може забезпечити життя. Попередні дослідження свідчать про те, що на новонародженій Землі вода з’явилась після «‎бомбардування» астероїдами – однак нині вчені виявили докази того, що вода може існувати на планетах вже з моменту їхнього формування.

Ілюстрація, яка відтворює зірку PDS 70 та її внутрішній протопланетний диск. Джерело: NASA, ESA, CSA, Дж. Олмстед (STScI)

Зірка PDS 70 з масою приблизно 3/4 від маси Сонця розташована за 370 світлових років від Землі. Вона відносно молода й існує приблизно 5,4 млн роки (для порівняння вік нашого Сонця – 4,6 млрд роки).

«Це зірка, схожа на наше Сонце, тільки молодша та холодніша. Спостерігаючи за нею ми можемо простежити, як утворились планети в Сонячній системі та який хімічний склад вони мали до того, як повністю сформувалися», – каже провідний автор дослідження, астрофізик з Інституту астрономії Макса Планка Джулія Перотті.

Камера середнього інфрачервоного діапазону телескопа Вебба виявила водяну гарячу пару (330°C) поблизу центру протопланетного диска – навколозіркового диска з газу та пилу, що оточує PDS 70. У такій самій центральній зоні Сонячної системи утворилась Земля та інші скелясті планети.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Попередні дослідження у подібних відносно старих протопланетних дисках воду не виявляли, тож вчені припустили, що її може знищувати різке випромінювання новонароджених зірок – однак знахідка Вебба змінює правила гри.

Будь-які кам’янисті утворення біля PDS 70 отримують величезний резервуар з водою, який покращить умови їхнього формування – щоправда, жодного такого там не виявили. Вчені кажуть, що допомогти у пошуку може Великий міліметровий радіотелескоп Атаками з Чилі.

Спектр протопланетного диска PDS 70, отриманий за допомогою камери телескопа Вебба MIRI, на якому показано лінії випромінювання водяної пари. Вчені визначили, що вода знаходиться у внутрішньому диску системи на відстані менш як 160 мільйонів кілометрів від зірки – регіону, де можуть формуватися кам’янисті планети земної групи. Джерело: NASA, ESA, CSA, Дж. Олмстед (STScI)

Водночас астрономи знайшли два газових гіганти поблизу диска PDS 70, які назвали PDS 70 b і c, однак їхня гравітація перешкоджає припливу багатої льодом породи від зовнішніх частин диска до його центру.

Одним з джерел води у диску могла бути багата водою туманність, що утворила систему PDS 70 та містила багато пилу та іншого матеріалу, потенційно захищаючи пару від руйнівного випромінювання місцевого Сонця. Інша гіпотеза полягає в тому, що кисень і водень, які потрапляють на зовнішні краї диска PDS 70, могли поєднатися, утворивши водяну пару, яка, своєю чергою, дрейфувала ближче до зірки.

Дослідження було опубліковане в журналі Nature 24 липня.

Джерело: NASA, Space.com

Disqus Comments Loading...