Рубрики НовиниАвто

Tesla розпочне поставки електричного пікапа Cybertruck 30 листопада

Опубликовал
Катерина Даньшина

Після багатьох років затримок та редизайну Tesla Cybertruck нарешті з’явиться на дорогах загального призначення — вже цього святкового сезону.

Поставки кіберпікапа для вибраних клієнтів стартують 30 листопада, до того, як на гігафабриці в Техасі наступного року стартує повне виробництво.

Водночас Tesla переробляє електричну архітектуру Cybertruck до стандарту 800 вольтів на заміну 400 вольтам у вже існуючій лінійці. Подібну використовують дорогі та продуктивні електроавтівки — від Audi e-Tron до GMC Hummer EV — і вона дає змогу заряджатись з вищою швидкістю.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

«Багато людей в захваті від кібервантажівки. І я теж», — сказав Маск журналістам у середу. «Я керував автомобілем, це чудовий продукт. Будуть величезні проблеми з тим, щоб досягти масштабного виробництва Cybertruck , а потім зробити його грошовий потік позитивним».

У липні Tesla нарешті виробила перший Cybertruck на заводі в Техасі. Планувалось, що поставки кіберавтівки розпочнуться ще у 2021 році, однак дату кілька разів посунули, аби змінити певні компоненти та функціональність. Нині на кіберпікап оформлено понад 1,9 млн попередніх замовлень, хоча він і надходить із затримкою у два роки.

За оцінками Ілона Маска, знадобиться близько 18 місяців, поки Cybertruck отримає позитивний потік грошових коштів. А вже у 2025 році — коли Tesla впорається з виробничими проблемами — компанія виготовлятиме «приблизно» чверть мільйона Cybertruck на рік.

З моменту першого оголошення інші автовиробники випустили власні електричні пікапи, зокрема Ford з F-150 Lightning і Rivian з R1T.

Загалом поставки існуючих моделей Tesla знизилися приблизно на 7%, або 30 000 одиниць, у порівнянні з другим кварталом, однак все ще вищі, ніж торік — приблизно на 100 000 одиниць.

Автовиробник неодноразово знижував ціни цього року — у березні та вересні, і ще раз на початку жовтня. Для порівняння: модель X у 2023 році продавалася за $120 990, а нині коштує $79 990. Моделі S (зараз $74 990), Y ($52 490, зниження на 24% порівняно з січнем) і 3 ($38 990, зниження на 17%) зазнали аналогічного падіння цін.

Раніше Маск пояснював свою готовність знизити ціни та терпіти зниження маржі, якщо це призведе до збільшення обсягу продажів.

«Я вважаю, що є сенс пожертвувати маржею на користь більшого виробництва автомобілів», — сказав він у липні.

У жовтні Tesla заявила, що послідовне зниження обсягів було викликано «запланованими простоями для модернізації заводу».

Цільовий обсяг виробництва на 2023 рік у розмірі близько 1,8 мільйона автомобілів залишається незмінним для компанії. У третьому кварталі автовиробник поставив близько 435 059 автомобілів по всьому світу.

Компанія також продовжує збільшувати свої інвестиції в розробку штучного інтелекту, «більш ніж подвоївши» обсяг обчислювальної потужності для навчання систем ШІ для автомобілів і Optimus, порівняно з другим кварталом. Повідомляється, що робот Tesla Optimus отримає оновлене апаратне забезпечення та навчається за допомогою штучного інтелекту, а не «жорстко закодованого» програмного забезпечення.

Джерело: The Verge, Engadget

Disqus Comments Loading...