Рубрики Новини

Тисячі відеокарт Radeon RX 7900 XTX еталонного дизайну нагріваються до 110 ° C та втрачають продуктивність — AMD просить звертатися до техпідтримки

Опубликовал
Андрей Русанов

В очікуванні заяви AMD щодо перегріву відеокарт Radeon RX 7900 XTX та подальшого зниження їхньої продуктивності (яке мало з’явитися вчора, але вийшло лише сьогодні) Ігор Валлоссек з Igor’sLAB поділився дослідженнями з приводу проблеми.

Як уже повідомлялося раніше іншим дослідником, проблема перегріву та тротлінгу відеокарт криється у випарній камері, котра повинна охолоджувати чіп. В електронному листі, який отримав від AMD один з покупців повідомлялося, що вчора мала бути зроблена офіційна заява.

«Ймовірно, причина у випарній камері. Стосується кількох партій. Наразі під підозрою 4-6 партій та тисячі відеокарт. Стосується лише карт MBA» — йшлося у листі.

За час продажу Radeon RX 7900 XTX було відкликано сотні відеокарт, у тому числі й інтегрованих у зібрані комп’ютери. Проблема має відношення лише до моделей RX 7900 XTX та лише еталонного дизайну AMD/MBA. Вона не впливає на жодну з відеокарт з нестандартною системою охолодження. Еталонна модель RX 7900 XT з урізаним графічним процесором Navi 31 також не постраждала.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

«Лише функціонально обмежена випарна камера RX 7900 XTX має серйозну проблему, що вимагає відкликання відеокарти. Це пов’язано з тим, що не тільки хотспот, а й резервуар для зберігання може нагріватися до 110 °C, працюючи значно вище за граничної температурної межи» — Ігор Валлоссек

AMD традиційно віддає пріоритет виробництву еталонних карт порівняно з партнерськими у перші тижні запусків нових моделей Radeon. Тому на старті продажів на ринку так мало анонсів та доступних варіантів. Продавши тисячі еталонних карт користувачам та партнерам, компанія опинилася у скрутному становищі. Зараз AMD пропонує обмін або повернення коштів приватним особам та торговим партнерам.

Ось про що йдеться в офіційній заяві AMD, яка все ж надійшла сьогодні:

«Ми працюємо над визначенням причини несподіваного обмеження продуктивності відеокарт AMD Radeon RX 7900 XTX. На основі спостережень на сьогодні, ми вважаємо, що проблема пов’язана з тепловим рішенням, що використовується в еталонному дизайні AMD, і виникає в обмеженій кількості проданих карт. Ми працюємо над розв’язання цієї проблеми для порушених карток. Клієнти, які зіткнулися з цим несподіваним обмеженням, мають звернутися до служби підтримки AMD».

 

Disqus Comments Loading...