Рубрики НовиниКіно

У 2016 році хакери вкрали у Центробанку Бангладеш $80 млн замість $800 млн через одрук — дивимося трейлер документалки Universal про цю крадіжку

Опубликовал
Володимир Скрипін

Пам’ятаєте, у 2016 році хакери “винесли” $81 млн з центрального банку Бангладеш завдяки вразливості у SWIFT, причому якби не провалили тест на грамотність, припустившись помилок в реквізитах (замість слова “фонд” (англ. foundation) хакери написали fandation, після чого Deutsche Bank затримав платіж), то сума збитків сягнула б понад $800 млн. І ні, ця абсолютно божевільна історія — зовсім не вигадка, вона відбулася насправді, а Universal зняла про це документалку під назвою Billion Dollar Heist / “Пограбування на мільярд доларів”. Світова прем’єра — 15 серпня, а поки що можна (і треба!) переглянути трейлер.

Billion Dollar Heist — нова робота у творчому доробку британського режисера документальних фільмів Деніела Гордона, відомого своїми документальними фільмами про спорт і Північну Корею.

Свого часу ця резонансна крадіжка стала досить серйозним потрясінням та викликом для провідних експертів з кібербезпеки — фільм в деталях розповість, як хакерам вдалося скомпрометувати мережу SWIFT, яку банки по всьому світу використовують для здійснення переказів між собою, та незаконно переказати $101 мільйон з рахунку Банку Бангладеш у Федеральному резервному банку Нью-Йорка на рахунки в банках Філіппін і Шрі-Ланки. Перші чотири запити на грошовий переказ загалом $81 млн у Філіппіни ФРБ схвалив, тоді як п’ятий запит щодо переказу $20 млн на рахунок некомерційної організації Shalika Foundation не пройшов через друкарську помилку в назві компанії.

Завдяки різноманітним інтерв’ю з різними фахівцями з кібербезпеки Billion Dollar Heist розглядає пограбування банку Бангладеш як лише одну у загальній картині, яка ілюструє, наскільки технологічно складною та широко розповсюдженою стала кіберзлочинність за останні роки.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

На початку трейлера закадровий голос оповідача (Міша Ґленні) вимовляє гучні слова, що скоординовані кібератаки становлять таку ж загрозу для людства в цілому, як пандемії, зброя масового знищення та зміна клімату. Дехто може вважати це перебільшенням, але через призму російсько-української війни багато хто переоцінив роль кібербезпеки.

Disqus Comments Loading...