Новини Кіно 18.07.2023 о 19:23 comment views icon

У 2016 році хакери вкрали у Центробанку Бангладеш $80 млн замість $800 млн через одрук — дивимося трейлер документалки Universal про цю крадіжку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Пам’ятаєте, у 2016 році хакери “винесли” $81 млн з центрального банку Бангладеш завдяки вразливості у SWIFT, причому якби не провалили тест на грамотність, припустившись помилок в реквізитах (замість слова “фонд” (англ. foundation) хакери написали fandation, після чого Deutsche Bank затримав платіж), то сума збитків сягнула б понад $800 млн. І ні, ця абсолютно божевільна історія — зовсім не вигадка, вона відбулася насправді, а Universal зняла про це документалку під назвою Billion Dollar Heist / “Пограбування на мільярд доларів”. Світова прем’єра — 15 серпня, а поки що можна (і треба!) переглянути трейлер.

Billion Dollar Heist — нова робота у творчому доробку британського режисера документальних фільмів Деніела Гордона, відомого своїми документальними фільмами про спорт і Північну Корею.

Свого часу ця резонансна крадіжка стала досить серйозним потрясінням та викликом для провідних експертів з кібербезпеки — фільм в деталях розповість, як хакерам вдалося скомпрометувати мережу SWIFT, яку банки по всьому світу використовують для здійснення переказів між собою, та незаконно переказати $101 мільйон з рахунку Банку Бангладеш у Федеральному резервному банку Нью-Йорка на рахунки в банках Філіппін і Шрі-Ланки. Перші чотири запити на грошовий переказ загалом $81 млн у Філіппіни ФРБ схвалив, тоді як п’ятий запит щодо переказу $20 млн на рахунок некомерційної організації Shalika Foundation не пройшов через друкарську помилку в назві компанії.

Завдяки різноманітним інтерв’ю з різними фахівцями з кібербезпеки Billion Dollar Heist розглядає пограбування банку Бангладеш як лише одну у загальній картині, яка ілюструє, наскільки технологічно складною та широко розповсюдженою стала кіберзлочинність за останні роки.

На початку трейлера закадровий голос оповідача (Міша Ґленні) вимовляє гучні слова, що скоординовані кібератаки становлять таку ж загрозу для людства в цілому, як пандемії, зброя масового знищення та зміна клімату. Дехто може вважати це перебільшенням, але через призму російсько-української війни багато хто переоцінив роль кібербезпеки.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: