У Бразилії ухвалили закон про лічильники води — нині виявилось, що його написав ChatGPT

Опубликовал
Катерина Даньшина

Чатбот всього за 15 секунд запропонував текст законопроєкту із 8 розділів.

У жовтні 36 членів міської ради бразильського містечка Порту-Алегрі одноголосно проголосували за законопроєкт, який полегшив навантаження на платників податків, позбавивши жителів від витрат на заміну вкрадених лічильників води.

Зрештою після перевірки кількома комітетами закон набув чинності 23 листопада — і за кілька днів його автор, член міської ради Раміро Росаріо, ошелешив усіх заявою, що текст написав ШІ-чатбот ChatGPT.

За словами Розаріо, ChatGPT обробив текстову команду з 250 символів і витратив близько 15 секунд на те, щоб видати готовий результат.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

«Штучний інтелект нікого не замінить, але нас усіх можуть замінити ті, хто знає, як ним користуватися. Тож ми маємо бути готовими», — сказав Розаріо The Washington Post.

Скарги щодо плати за встановлення вкрадених лічильників води надходили Розаріо протягом кількох місяців, і зрештою він взявся за розв’язання проблеми, принагідно випробувавши ChatGPT. Чоловік ввів у запиті фразу:

«Створи муніципальний закон для міста Порту-Алегрі, який походить від законодавчої, а не виконавчої влади, і забороняє Департаменту водопостачання та каналізації стягувати плату з власників майна за оплату нового лічильника води у разі його викрадення».

Розаріо був вражений, коли штучний інтелект підготував цілком пристойну пропозицію із 8 розділів. ChatGPT висунув дві ідеї, які ніколи не приходили в голову членам ради: встановити 30-денний термін для міста на заміну вкрадених лічильників води, а у випадках, коли його не дотримано, звільнення власників нерухомості від сплати рахунків за воду.

«Якби я дотримувався звичайного процесу, мені знадобилися б кілька днів за комп’ютером та юридичними джерелами», — сказав він. «Але ШІ переглянув у своїй базі даних найкращі рекомендації щодо практики розробки законопроєктів усередині країни та за її межами, які відповідали принципам і цінностям мого мандату — тож я знав, що маю його підписати».

Розаріо подав текст 7 червня.

ChatGPT поєднує навчання людей зі знаннями, отриманими з різноманітних джерел, зокрема Вікіпедії, книг, статей новин і наукових журналів. Він вивчає запити та дає відповіді, передбачаючи, що буде далі в реченні — по суті, аналізуючи величезну кількість даних і встановлюючи зв’язки між словами в тексті.

Попри те, що використовували його різними способами — писали есе для коледжу, створювали тексти в стилі Емінема і навіть невдало використовували у суді — експерти застерігали не покладатися на ChatGPT, оскільки він має схильність помилятись і видавати дезінформацію.

Законодавчий відділ ради переглянув пропозицію Розаріо та адаптував її формулювання до типового стилю, який використовується в законодавстві. Але зміни, по суті, були мінімальними й не заперечували жодну частину вмісту оригіналу.

«У Порту-Алегрі діє перший бразильський закон, розроблений виключно штучним інтелектом!», — написав Розаріо на X, коли закон прийняли.

Коментарі були різними, а президент ради Порту-Алегрі Гамільтон Соссмаєр хоча й спочатку заявив місцевим ЗМІ, що, це може створити «небезпечний прецедент», згодом передумав:

«Я почав детальніше вивчати тему й побачив, що, на жаль чи на щастя, це стане тенденцією», — сказав він Associated Press.

Розаріо сказав, що спочатку тримав у таємниці використання ChatGPT, оскільки «багато колег все ще мають упередження щодо штучного інтелекту», і він не хотів ризикувати, бо це могло вплинути на результат голосування.

Disqus Comments Loading...