У жовтні українці придбали 1614 електричних авто на батареях — попит на BEV-моделі продовжує зростати попри енергокризу та обстріли росіян

Опубликовал
Володимир Скрипін

Попри жовтневу енергетичну кризу, спричинену масованими російськими обстрілами критичної інфраструктури України в різних областях, попит на електромобілі в країні продовжує невпинно зростати, що підтверджує свіжа статистика «Укравтопрому».

Так, згідно зі звітом асоціації автовиробників України, за місяць автопарк України поповнили ще 1614 авто на акумуляторних джерелах живлення (BEV) — на 73% більше ніж торік та на 2% перевершує вересневий показник цього року. Для порівняння, за цей же період українці зареєстрували 15,1 тис. вживаних легкових автомобілів з ДВЗ, ввезених з-за кордону.

Переважну більшість зареєстрованих у жовтні електромобілів склали легкові авто — 1556 шт. (308 нових та 1248 уживаних). Найпопулярнішим електрокаром українців залишається Nissan Leaf — у жовтні українську реєстрацію отримали ще 268 «ліфів». На другому місці знаходиться Volkswagen ID.4 з результатом 227 шт. Третю сходинку в першій п’ятірці найпопулярніших електрокарів займає японсько-китайський електрокросовер Dongfeng. Honda M-NV (117 шт.), а четверту з мінімальним відставанням Tesla Model 3 (115 шт.). Замикає ТОП-5 жовтневого ринку електромобілів — Renault Zoe, в заліку якої 90 реєстрацій.

Електричних комерційних авто у минулому місяці було зареєстровано 58 шт. (всі б/в). В цьому сегменті першість вже традиційно за RENAULT Kangoo Z.E. (39 шт.).

Онлайн-курс "Стратегічний маркетинг" від Laba.
Навчіться збільшувати ROI компанії, відстежувати тренди просування та завойовувати нові ринки завдяки комплексній маркетинговій стратегії.
Програма курсу і реєстрація

Усього з початку року свою першу реєстрацію в Україні пройшли понад 10,5 тис. авто на акумуляторних джерелах живлення — це у півтора раза більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Українці досить активно пересідали на електромобілі й до війни (в Україні електромобілі звільнені від ПДВ та ввізного мита як мінімум до кінця 2025 року), а паливна криза та подальше зростання цін навесні призвели до стрімкого росту попиту на електричні моделі. Вже зараз в Україні налічується понад 100 тис. електрифікованих авто (це разом з «гібридами»). Наприкінці вересня «Енергоатом» анонсував створення мережі зі 120 швидких зарядних станцій для електромобілів за два роки — 40 великої потужності (160+ кВт) та ще 80 середньої потужності (60+ кВт) в обласних центрах та на основних автомагістралях України. Вже майже місяць українська енергетика потерпає від російських ракет і дронів, тож поки що незрозуміло, як це вплине на початкові плани та графік.

Disqus Comments Loading...