Рубрики НовиниСофт

В Україні розгорнули 8 локальних серверів соцмережі Mastodon — децентралізованої альтернативи Twitter

Опубликовал
Катерина Даньшина

В рамках проєкту децентралізованих комунікацій dComms від канадської організації eQualitie, в Україні розгорнули 8 локальних серверів Mastodon – від Києва до Одеси.

Mastodon — це соціальна мережа, подібна до сервісу мікроблогів Twitter, але керована як децентралізована федерація незалежних серверів зі встановленим на них відповідним вільним програмним забезпеченням.

Користувачі реєструються на окремих серверах, що називаються “інстансами” та можуть під’єднуватися й спілкуватися з іншими серверами безперешкодно.

На Mastodon можна публікувати тексти з обмеженням у 500 символів на публікацію; є можливість додати зображення, відео чи аудіофайл. Хештеги заохочуються, щоб допомогти людям знайти публікації, і є застосунки для пристроїв iOS та Android. (Також є посібник для початківців з Mastodon і сайт із купою порад).

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Сервери Mastodon були створені в Україні наприкінці серпня та зараз працюють у Києві, Харкові, Херсоні, Львові, Полтаві, Миколаєві та Рівному. Найбільше користувачів наразі зосереджено у столичному інстансі – 129 з 1500 публікаціями.

Нижче наводимо адреси серверів Mastodon:

Раніше ми публікували підбірку з 8 соцмереж, які можуть стати альтернативою Twitter (особливо для тих, хто переймається подальшою долею сайту, після того, як Ілон Маск придбав компанію) – у списку, зокрема, вказана і Mastodon.

Disqus Comments Loading...