Оновлено: Starlink Ukraine («Старлінк Юкрейн») — представництво SpaceX зареєстровано в Україні

Опубликовал
Володимир Скрипін

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що SpaceX Ілона Маска розпочала роботу щодо відкриття офіційного представництва в Україні.

Оновлено [27 квітня 15:59]: Starlink Ukraine («Старлінк Юкрейн») як представництво компанії SpaceX щойно зареєстровано в Україні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Оригінальна новина від 19 квітня.

В Україні з’явиться представництво Starlink — Михайло Федоров

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

У Мінцифрі не називають ніяких часових рамок і це зрозуміло. Вочевидь, це станеться не раніше ніж ми переможемо у війні з рф. Водночас у SpaceX поки не робили ніяких заяв щодо планів розвитку бізнесу в Україні.

«Зараз Україну вже майже неможливо представити без сучасної технології Starlink. І ця технологія стане ще доступнішою для українців».

Михайло Федоров

Міністр цифрової трансформації України

Міністр відзначив, що надав доручення відповідним органам, щоб необхідні процедури з атестації, вимірювань та надання частот відбулися якнайшвидше. Також він пообіцяв детально інформувати громадськість про перебіг цих робіт.

За словами Михайла Федорова, на сьогодні понад 10 тисяч станцій допомагають ЗСУ нищити ворога бути на зв’язку та реалізовувати спеціальні операції, підтримують роботу критичних енергетичних та телекомунікаційних об’єктів, закладів охорони здоров’я та навіть посівну кампанію, а також повертають до життя деокуповані території.

Михайло Федоров анонсував відкриття українського офісу Starlink після ранкової заяви Держспецзв’язку — регулятор запевнив, що вже скоро усі громадяни й бізнес отримають можливість доступу до Starlink.

***

В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайла Федорова офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням. Водночас президент SpaceX Гвін Шотвелл розповіла, що на той момент команда вже співпрацювала з урядом та була близькою до отримання ліцензії для надання послуг в Україні.

З початку війни Україна отримала 5000 терміналів Starlink з безоплатним тарифним планом. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Наразі вони забезпечують високошвидкісний інтернет у містах по всій Україні (швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с), зокрема і в регіонах, які зазнали катастрофічних руйнувань внаслідок авіаударів та обстрілів окупаційними російськими військами.

  • У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року — послугою станом на середину листопада користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 99 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.
  • На початку березня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском по відеозв’язку анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни, а Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink. Це дозволить суттєво покращити якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців, оскільки зараз сигнал йде через станції у Польщі, Литві та Туреччині.
Disqus Comments Loading...