Воєнний OSINT-проєкт Oryx закривається 1 жовтня

Опубликовал
Андрей Русанов

Відомий підрахунками втрат військової техніки під час російсько-української війни OSINT-проєкт Oryx припиняє роботу з 1 жовтня. Про це повідомив офіційний Twitter Oryx. Причини такого рішення – відсутність ентузіазму в авторів: за 10 років проєкт так і не став їхньою основною роботою та «більше не робить щасливим».

Oryx працює за принципом OSINT – розвідки на основі відкритих джерел. Він збирає дані на основі доступних у мережі фото, відео та документальних підтверджень. У центрі його уваги – не лише агресія росії проти України, а й військові конфлікти в інших регіонах, а також дані про армії різних країн. Таку статистику не можна назвати абсолютно точною, але вона допомагає формувати картину подій на основі об’єктивних даних.

Серед іншого, Oryx вів щоденний (останнім часом – раз на кілька днів) підрахунок підтверджених втрат техніки країни-агресора та України. Зі зведень можна було дізнатися не лише кількісний, але і якісний склад, включаючи назви конкретних моделей. За відсутності офіційної інформації це одне з небагатьох джерел, яке дозволяло приблизно оцінити втрати Сил оборони України. Але ті, хто уважно стежив за повідомленнями, пам’ятають, що їхнє співвідношення майже завжди було на нашу користь.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Якуб Яновський, який надавав щоденні зведення втрат, заявив, що й надалі вестиме їх на основі доступних даних на ресурсі WarSpotting. Також він підтримуватиме роботу Oryx до його закриття.

В інтернеті жартують, що Oryx щось знає.

 

Disqus Comments Loading...