ЄС готує антимонопольне розпорядження для Apple, яке скасує заборону на сторонні платіжні системи в програмах App Store

Опубликовал
Катерина Даньшина

Компанії також загрожує штраф у $40 млрд.

Як повідомляє Bloomberg, регулятори ЄС зайняли сторону Spotify у її тривалій боротьбі проти Apple та політики App Store, що обмежує в правах конкурентів. Нині в рішення вносять останні штрихи і його офіційно оприлюднять на початку наступного року.

Згідно з документом, Apple отримає великий штраф (до $40 млрд) та заборону використання практики, яку іноземні юристи називають «‎anti-steering» — компанія не дозволяє розробникам використовувати сторонні системи покупок в програмах, крім власної з обов’язковою комісією в розмірі 30%. Чотири роки тому Spotify поскаржилась, що Apple змушує її таким чином підвищувати ціни на послуги, а у 2021 році Європейська комісія висунула офіційні антимонопольні звинувачення проти компанії.

У попередньому висновку регуляторів йшлося про те, що Apple пропонує «несправедливі умови торгівлі» — протягом багатьох років компанія не дозволяла стримінгам-конкурентам, таким як Spotify, навіть додавати посилання на сторонні платіжні програми у власних передплатах. Після антимонопольного розслідування в Японії Apple дещо послабила обмеження, ЄС — на черзі.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Європейська комісія раніше заявила, що розгляне заборону Apple на повідомлення про інші форми оплати, тоді як про комісію мова не йтиме. Раніше було оприлюднено окреме розслідування щодо платіжної системи Apple, і нині компанія веде переговори щодо врегулювання цієї справи.

Подібний антимонопольний позов був поданий Epic Games, і хоча суддя зайняв сторону розробника Fortnite, Apple подала апеляцію до Верховного суду й отримала тимчасову відстрочку.

Водночас Google в аналогічній справі з Epic цього тижня отримав дещо інший результат — суд визнав, що техногігант незаконно «‎домінував» серед магазинів програм.

Disqus Comments Loading...