Рубрики Новини

#YouTubeKyiv. Українські блогери пожалілись, що українським сегментом YouTube керує «московський офіс» та закликали Google якомога швидше відкрити представництво у Києві

Опубликовал
Володимир Скрипін

8 березня користувачі соцмережі Twitter запустили у твіттері флешмоб #YouTubeKyiv та закликають Google відкрити офіс YouTube у Києві — це відбулось після того, як відомий громадський діяч Сергій Стерненко заявив, що, не дивлячись на ганебну війну росії проти України, московський офіс YouTube досі має вплив на український сегмент YouTube — нібито вони «масово обмежують перегляди його відео» та інших українських авторів. До руху #YouTubeKyiv вже доєднались активістка Меланія Подоляк та багато користувачів, які розповсюджують у соцмережах звернення до Google.

московський офіс YouTube справді цензурує український YouTube?

Ще у 2015 році у київському офісі Google стверджували, що ніякого московського офісу YouTube не існує. Історично підтримкою займалися команди у Вроцлаві та в Дубліні.

Водночас за останні кілька днів Сергій Стерненко щонайменше двічі жалівся на потенційні зловживання службовим становищем з боку співробітників YouTube. За його словами, московський офіс YouTube має прямий вплив український сегмент та займається його цензуруванням в інтересах росії, яка, як відомо, 24 лютого розв’язала повномасштабну війну проти України та з 2014 року нещадно розповсюджує антиукраїнську пропаганду та фейки в інформаційному просторі.

Зі слів Стерненка, YouTube «масово обмежують перегляди його відео», а також нещодавно заблокував канал БФ «Повернись живим» в YouTube — на момент написання матеріалу канал на платформі доступний.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Просування російського контенту в українському YouTube

З 2014 року, коли росія анексувала український півострів Крим та розпочала війну на сході України, українські автори та користувачі неодноразово звинувачували Google у привілеюванні російського контенту над українським в українському сегменті YouTube. Також було кілька скандалів з помилковими блокуваннями каналів українських авторів YouTube, з нещодавніх — наприкінці 2021 року.

Петиція щодо відкриття офісу YouTube в Україні

У лютому Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо необхідності відкриття українських офісів соціальних мереж YouTube, Facebook та Instagram для забезпечення національної безпеки в інформаційній сфері та протидії гібридним загрозам з боку рф. Тоді Зеленський заявив, що це питання він та уряд України неодноразово порушували на міжнародному рівні.

«Вважаю, що забезпечення модерування сегментів Google, YouTube, Facebook та Instagram із території України є важливим напрямом посилення національної безпеки в інформаційній сфері та протидії гібридним загрозам з боку Російської Федерації».

Володимир Зеленський

Президент України

Тоді ж Зеленський звернувся до уряду с пропозицією активізувати роботу, спрямовану на відкриття на території України представництв компаній Google (YouTube) та Meta Platforms (Facebook, Instagram), і невідкладно поновити висловлені вказаним міжнародним компаніям звернення та запрошення.

Чи все-таки справа в алгоритмах?

Надійних доказів існування так званого «московського офісу» YouTube наразі немає, якщо відкинути спекуляції та конспірологію. Водночас є безліч свідчень недосконалості алгоритмів YouTube. Відеохостинг вже давно критикують за зломану непрозору систему рекомендацій, яка нерідко заводить користувачів у кролячі нори та надає дуже «сумні» рекомендації.

Під серпневої поїздки президента Володимира Зеленського в США команда Мінцифри домовилася про співпрацю з Google щодо підбору і рекомендацій контенту для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube — обговорювалась можливість залучення незалежних українських редакторів з метою відсіювання шкідливого російського контенту з рекомендацій українського YouTube Music та YouTube. Але відтоді ніяких новин щодо статусу та прогресу у цьому напрямі не було.

Реакція Google — її поки немає

Редакція ITC.ua відправила запит в Google з проханням прокоментувати заяви Стерненка щодо обмеження переглядів контенту українських авторів, а також покращення системи рекомендацій для українських користувачів YouTube, проте на момент публікації матеріалу відповіді поки не отримала.

Disqus Comments Loading...