Новини Новини 08.03.2022 о 16:55 comment views icon

#YouTubeKyiv. Українські блогери пожалілись, що українським сегментом YouTube керує «московський офіс» та закликали Google якомога швидше відкрити представництво у Києві

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

8 березня користувачі соцмережі Twitter запустили у твіттері флешмоб #YouTubeKyiv та закликають Google відкрити офіс YouTube у Києві — це відбулось після того, як відомий громадський діяч Сергій Стерненко заявив, що, не дивлячись на ганебну війну росії проти України, московський офіс YouTube досі має вплив на український сегмент YouTube — нібито вони «масово обмежують перегляди його відео» та інших українських авторів. До руху #YouTubeKyiv вже доєднались активістка Меланія Подоляк та багато користувачів, які розповсюджують у соцмережах звернення до Google.

московський офіс YouTube справді цензурує український YouTube?

Ще у 2015 році у київському офісі Google стверджували, що ніякого московського офісу YouTube не існує. Історично підтримкою займалися команди у Вроцлаві та в Дубліні.

Водночас за останні кілька днів Сергій Стерненко щонайменше двічі жалівся на потенційні зловживання службовим становищем з боку співробітників YouTube. За його словами, московський офіс YouTube має прямий вплив український сегмент та займається його цензуруванням в інтересах росії, яка, як відомо, 24 лютого розв’язала повномасштабну війну проти України та з 2014 року нещадно розповсюджує антиукраїнську пропаганду та фейки в інформаційному просторі.

#YouTubeKyiv. Українські блогери пожалілись, що українським сегментом YouTube керує «московський офіс» та закликали Google якомога швидше відкрити представництво у Києві

#YouTubeKyiv. Українські блогери пожалілись, що українським сегментом YouTube керує «московський офіс» та закликали Google якомога швидше відкрити представництво у Києві

Зі слів Стерненка, YouTube «масово обмежують перегляди його відео», а також нещодавно заблокував канал БФ «Повернись живим» в YouTube — на момент написання матеріалу канал на платформі доступний.

Просування російського контенту в українському YouTube

З 2014 року, коли росія анексувала український півострів Крим та розпочала війну на сході України, українські автори та користувачі неодноразово звинувачували Google у привілеюванні російського контенту над українським в українському сегменті YouTube. Також було кілька скандалів з помилковими блокуваннями каналів українських авторів YouTube, з нещодавніх — наприкінці 2021 року.

Петиція щодо відкриття офісу YouTube в Україні

У лютому Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо необхідності відкриття українських офісів соціальних мереж YouTube, Facebook та Instagram для забезпечення національної безпеки в інформаційній сфері та протидії гібридним загрозам з боку рф. Тоді Зеленський заявив, що це питання він та уряд України неодноразово порушували на міжнародному рівні.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

«Вважаю, що забезпечення модерування сегментів Google, YouTube, Facebook та Instagram із території України є важливим напрямом посилення національної безпеки в інформаційній сфері та протидії гібридним загрозам з боку Російської Федерації».

Володимир Зеленський

Президент України

Тоді ж Зеленський звернувся до уряду с пропозицією активізувати роботу, спрямовану на відкриття на території України представництв компаній Google (YouTube) та Meta Platforms (Facebook, Instagram), і невідкладно поновити висловлені вказаним міжнародним компаніям звернення та запрошення.

Чи все-таки справа в алгоритмах?

Надійних доказів існування так званого «московського офісу» YouTube наразі немає, якщо відкинути спекуляції та конспірологію. Водночас є безліч свідчень недосконалості алгоритмів YouTube. Відеохостинг вже давно критикують за зломану непрозору систему рекомендацій, яка нерідко заводить користувачів у кролячі нори та надає дуже «сумні» рекомендації.

Під серпневої поїздки президента Володимира Зеленського в США команда Мінцифри домовилася про співпрацю з Google щодо підбору і рекомендацій контенту для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube — обговорювалась можливість залучення незалежних українських редакторів з метою відсіювання шкідливого російського контенту з рекомендацій українського YouTube Music та YouTube. Але відтоді ніяких новин щодо статусу та прогресу у цьому напрямі не було.

Реакція Google — її поки немає

Редакція ITC.ua відправила запит в Google з проханням прокоментувати заяви Стерненка щодо обмеження переглядів контенту українських авторів, а також покращення системи рекомендацій для українських користувачів YouTube, проте на момент публікації матеріалу відповіді поки не отримала.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: