За тиждень клієнти «ПриватБанку» купили майже 6,5 млн доларів під депозит за офіційним курсом

Опубликовал
Володимир Скрипін

У «ПриватБанку» повідомили, що за перший тиждень клієнти банку відкрили 1 700 нових вкладів «Капітал» на загальну суму майже 6,5 млн доларів США. Це досить цікава статистика з огляду на загальний скепсис щодо нещодавньої ініціативи Нацбанку.

Нагадаємо, Нацбанк з 21 жовтня дозволив українцям купувати долари без обмеження в сумі за офіційним курсом НБУ — відтоді він лишається незмінним 36,6 грн/$. Та є дві обов’язкові умови: придбану валюту потрібно помістити на строковий — від шести місяців — депозит у банку, без права дострокового розірвання, а після закінчення строку депозиту куплені долари можна продати так само лише за офіційним курсом. У «ПриватБанку» серед перших запропонував такі валютні депозити в межах нового вкладу під назвою «Капітал» та просував його як надійний спосіб захисту заощаджень у гривні від валютних від ризику курсових коливань.

Цей механізм запропонували як альтернативу можливості купувати безготівкову валюту під розміщенням на депозит мінімум на 3 місяці в межах ліміту 100 000₴, проте з виплатою на руки у валюті (готівкою чи безготівково) після закінчення строку вкладу. Варто зауважувати, що у цьому випадку купівля валюти здійснюється за ринковим курсом, встановленням окремим банком на дату операції.

У monobank спочатку планували додати такі депозити, але врешті передумали — співзасновник monobank Олег Гороховський запустив опитування щодо необхідності впровадження депозиту за офіційним курсом як такого, і більшість погодилась з ним, визнавши такі вклади не потрібними. Для порівняння, на початку жовтня Олег Гороховський розповідав, що за два місяці з моменту запуску продажу валюти у застосунку клієнти monobank купили валюти на 110 млн. дол. Водночас «Райффайзен» за той же період відкрив близько 45 000 депозитів на майже 50 млн дол.

Disqus Comments Loading...