Новини Україна 31.10.2022 о 14:54 comment views icon

За тиждень клієнти «ПриватБанку» купили майже 6,5 млн доларів під депозит за офіційним курсом

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

У «ПриватБанку» повідомили, що за перший тиждень клієнти банку відкрили 1 700 нових вкладів «Капітал» на загальну суму майже 6,5 млн доларів США. Це досить цікава статистика з огляду на загальний скепсис щодо нещодавньої ініціативи Нацбанку.

Нагадаємо, Нацбанк з 21 жовтня дозволив українцям купувати долари без обмеження в сумі за офіційним курсом НБУ — відтоді він лишається незмінним 36,6 грн/$. Та є дві обов’язкові умови: придбану валюту потрібно помістити на строковий — від шести місяців — депозит у банку, без права дострокового розірвання, а після закінчення строку депозиту куплені долари можна продати так само лише за офіційним курсом. У «ПриватБанку» серед перших запропонував такі валютні депозити в межах нового вкладу під назвою «Капітал» та просував його як надійний спосіб захисту заощаджень у гривні від валютних від ризику курсових коливань.

Цей механізм запропонували як альтернативу можливості купувати безготівкову валюту під розміщенням на депозит мінімум на 3 місяці в межах ліміту 100 000₴, проте з виплатою на руки у валюті (готівкою чи безготівково) після закінчення строку вкладу. Варто зауважувати, що у цьому випадку купівля валюти здійснюється за ринковим курсом, встановленням окремим банком на дату операції.

У monobank спочатку планували додати такі депозити, але врешті передумали — співзасновник monobank Олег Гороховський запустив опитування щодо необхідності впровадження депозиту за офіційним курсом як такого, і більшість погодилась з ним, визнавши такі вклади не потрібними. Для порівняння, на початку жовтня Олег Гороховський розповідав, що за два місяці з моменту запуску продажу валюти у застосунку клієнти monobank купили валюти на 110 млн. дол. Водночас «Райффайзен» за той же період відкрив близько 45 000 депозитів на майже 50 млн дол.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: