Журналістів запросили на демонстрацію Snapdragon X Elite — випереджає Intel Core Ultra 7-155H, тягне ігри

Опубликовал
Андрей Русанов

Кілька тижнів тому журналістів запросили до штаб-квартири Qualcomm у Сан-Дієго для демонстрації платформи Snapdragon X Elite. Компанія оплатила учасниками дорогу та проживання, проте не вносила жодних редакторських правок. З моменту анонсу платформи Snapdragon X Elite наприкінці минулого року було багато чуток, витоків та інформації від виробника про її продуктивність. Тепер обрані змогли отримати практичний досвід роботи з системою. Девін Артур з Windows Latest розповів про результати тестів.

Під час демонстрацій ми мали доступ до кількох еталонних апаратних систем, які запускали попередньо визначені тести, як-от 3D Mark, Jetstream тощо. У таблиці нижче наведено деякі результати цих тестів, які проводилися на Snapdragon X Elite 23 Вт (споживання усієї системи) порівняно з процесором Intel Core Ultra 7 155H.

Як можна побачити з наведених вище цифр, X Elite перемагає Intel Core Ultra 7 155H у кожному окремому тесті за умов набагато меншого споживання: 23 Вт порівняно зі 100+ Вт у процесора Intel. На відміну від традиційних виробників процесорів для ПК, Qualcomm не вимірює TDP чипа — натомість говорить про загальну потужність системи. Тобто сам процесор споживає ще менше ніж 23 Вт, але ця інформація потребує перевірки у незалежних тестах. В учасників не було можливості виміряти температуру чи інші показники тестової або порівнювальних систем.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

На системі, що тестувалася, непогано працюють ігри, хоча вона не позиціюється як ігрова. Втім, продуктивність не можна порівнювати з сучасними відеокартами. Учасники мали можливість ознайомитись з кількома демонстраціями ігор: Baldur`s Gate 3, Control та Redout 2, відео демонструють, наскільки добре вони працюють. Журналіст наголошує, що система демонструвала не так ігрову продуктивність, як роботу, яку Qualcomm виконала спільно з Microsoft, щоб Windows 11 та процесор X Elite працювали достатньо добре для запуску сучасних ігор.

Невідомо, які графічні параметри було вибрано у Baldur`s Gate 3, але роздільна здатність була 1080p, а фреймрейт коливався близько 30 кадрів в секунду без будь-яких провалів.

Redout 2 працювала з роздільною здатністю 1080p, але з частотою кадрів значно вищою за 30 FPS.

Одним із найцікавіших аспектів платформи X Elite є обробка ШІ на пристрої. Хоча Intel та AMD випустили власні чипи з виділеними NPU, але Snapdragon X Elite здається найпотужнішим, принаймні за цифрами. Продуктивність ШІ вимірюється у TOPS (трильйонах операцій за секунду), нижче наведені результати для різних архітектур чипів.

Більші значення Qualcomm означають, моделі ШІ обробляються дуже швидко. На відео — робота Stable Diffusion на пристрої, який приймає текстову підказку та генерує зображення. Подібного результату можна досягти й на AMD або Intel, але з більшими енергетичними затратами.

Disqus Comments Loading...