Новости Новости 31.01.2022 в 16:45 comment views icon

Кіберполіція зловила студента на збуті баз даних понад 20 мільйонів громадян — йому загрожує до п’яти років ув’язнення

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Про затримання 19-річного жителя Києва та студента одного з ВНЗ, який за допомогою бота у месенджері продавав персональні дані українців повідомила пресслужба Кіберполіції.

  • За доступ до боту фігурант брав 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних відносно конкретних осіб, а оплату він отримував на криптогаманець.
  • Правопорушник також розробляв та впроваджував механізм пошуку даних за фотографіями людей із використанням штучного інтелекту, фотознімки він завантажував з відкритих джерел інтернету.
  • У розпорядженні фігуранта були бази даних декількох десятків мільйонів громадян (у пресрелізі йдеться про «понад 20 мільйонів громадян»), ці відомості він купував на тематичних хакерських форумах.
  • Під час огляду техніки, яку було вилучено під час обшуку за місцем мешкання правопорушника, кіберполіціянти виявили бази даних, що були скомпрометовані в період з 2014-2019 роки. Ці бази вміщували дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серії та номери паспортів, індивідуальних податкових номерів платників податків та номерів телефонів, фотозображення осіб тощо.
  • Співробітники Кіберполіції вилучили бази персональних даних з незаконного обігу, а також заблокували облікові записи, що використовувались у протиправній діяльності. Наразі проводяться компʼютерно-технічні експертизи.
  • За фактом злочину відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. Наразі тривають слідчі дії.

Чи має цей випадок відношення до нещодавнього гучного інциденту зі «зливу даних українців», які нібито отримали з державного сервісу «Дія» (Мінцифра це заперечила), не уточнюється.

Хакери виставили на продаж базу даних з персональною інформацією понад 2 млн громадян України та стверджують, що це база сервісу «Дія». Мінцифри вважає це провокацією та продовженням гібридної війни


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: