Статті Озброєння 06.03.2023 о 14:00 comment views icon

БМП CV90: міцна допомога від шведів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

В інформаційному просторі багато уваги приділялося американським машинам піхоти Bradley, однак у Швеції оголосили про нову БМП, яка йде на допомогу Україні – CV90. Ця бойова машина вважається зірковою, адже її часто називають ледве не найкращою у світі. Чи відповідає машина такому званню будемо розбиратися у цьому матеріалі.

Перше враження

БМП CV90: міцна допомога від шведів

Швеція не вперше оголошує великий пакет військової допомоги. Раніше ця країна вже передавала свої САУ Archer і наразі разом з додатковими 12 установками до України прибуде 50 БМП CV90 і  ПТРК MBT LAW/NLAW. Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон наголосив, що шведи готові й надалі підтримувати Україну, а наші військові оглядачі сподіваються, що така рішучість цієї європейської країни змотивує інших операторів БМП CV90 ділитися своїм озброєнням.

Серед країн-партнерів, від яких можна очікувати цю бойову машину є Данія (45 одиниць CV9035), Нідерланди (117 одиниць CV9035NL на озброєнні, 32 – на зберіганні), Норвегія (76 одиниць CV9030N, а також 16 самохідних мінометів), Фінляндія (102 одиниць CV9030FIN), Естонія (44 одиниці CV9035EE) і Швейцарія зі 186 одиницями CV9030.

На останні можна розраховувати найменше, враховуючи нейтральну позицію уряду цієї країни. А також до операторів цієї БМП приєднається Словаччина, яка підписала угоду зі Швецією на постачання 152 бойових машин піхоти CV9035. 

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам вже зробив публічну заяву щодо готовності країни на додаткову військову підтримку, однак офіційного оголошення уряд про надання CV90 ще не зробив. 

Онлайн-курс Pyton.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

За даними Military Balance, сама Швеція має на озброєнні 369 CV9040, яка є базовою версією цієї машини. Експортні модифікації БМП для інших країн мають значні відмінності в конструкції, відрізняючись гарматою та двигуном. Тому у технічних характеристиках будемо розглядати саме шведський варіант з 40-мм автоматичною гарматою L70.БМП CV90: міцна допомога від шведів

БМП CV90 (Combat Vehicle 90 з англійської) також можна зустріти під назвою Stridsfordon 90, що зі шведської перекладається як бойова машина. Stridsfordon доволі молода техніка, серійним виробництвом якої з 1993 року займається компанія Hägglunds, яка належить відомій BAE Systems (серед продуктів є Bradley, Archer, M777, танк Challenger і винищувачі Eurofighter Typhoon). 

Світ побачило аж 1770 БМП в різних модифікаціях, які отримали схвальні відгуки від багатьох країн. Наразі найновіші модифікації змагаються за місце основної БМП нового покоління для армій Сполучених Штатів і Чехії. А розробка CV90 стала поштовхом для створення нових типів машин – на її конструкції базуються самохідні зенітні установки, легкий танк, гусеничні мінометні машини, командно-штабні, засоби спостереження та евакуації.

Варто сказати, що БМП називають кращою не тільки за технічними характеристиками на папері, адже CV90 брали участь в бойових діях під час війни в Афганістані та громадянської війни в Ліберії

Конструкція БМП CV90БМП CV90: міцна допомога від шведів

БМП CV90 розроблена як високомобільне та добре захищене рішення, здатне виконувати безліч завдань: розвідка, евакуація, вогнева підтримка у бойових діях. Сам виробник описує основну ціль машини так: “Автомобіль, який забезпечує високу тактичну та стратегічну мобільність, високу живучість і захист у будь-якій місцевості чи середовищі”.

Головна фішка машини полягає у 40 мм гарматі Bofors Defence L/70, яка може знищувати і наземні, і повітряні цілі. Управлінням гармати займається навідник, однак до процесу може бути залучений і командир екіпажу. Вогонь ведеться двома способами – поодинокими пострілами зі швидкістю 60 постр./хв або автоматичним циклом зі швидкістю 300 постр./хв.

Онлайн-курс Pyton.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Максимальна ефективна дальність становить 2000 м для наземних цілей і 4000 м для повітряних цілей. Другорядним озброєнням виступає спарений 7,62 мм кулемет і гранатомети. Кулемет розміщений в стабілізованій башті, тому здатен застосовуватися на ходу. БМП CV90: міцна допомога від шведів

Хоч у базовій версії машина не оснащена протитанковими засобами, оглядачі наголошують, що сама по собі гармата БМП здатна уразити броньовані засоби ворога. Однак, цікавим фактом є те, що нещодавно компанія MBDA спільно зі шведами проводила випробування керованої ракети AKERON 5-го покоління. Її адаптація до CV90 продемонструвала гнучкість конструкції БМП, яка виступила платформою для такої новітньої зброї. AKERON є унікальною крилатою ракетою у своєму класі, адже єдина пройшла випробування в бойових умовах. З вагою у 15 кг та розміром всього 1,3 м її ефективна дальність становить більше ніж 4 км.

Комбінація AKERON і БМП CV90 пропонує унікальну можливість ураження цілей у складних умовах (лісиста місцевість, щільна забудова). І хоч AKERON офіційно не передається Україні (раніше про передачу ракет повідомляв віце-президент Збройних сил Франції Жан-Луї Тьєріо, однак Париж цю заяву спростував), наявність на озброєнні БМП CV90 дозволить інтегрувати ракету 5-го покоління на цю платформу в майбутньому. Це дозволить не тільки розширити номенклатуру керованих ракет, а й наділити БМП додатковими вогневими можливостями. 

Мобільність БМП забезпечується 16 л дизельним двигуном DC16 V8 з потужністю 550 к.с. Гусеничне шасі гарантує високу прохідність, а рівень маневровості дозволяє машині швидко пересуватися на різні позиції та уникати потенційних загроз. Створення БМП для скандинавського клімату наділило здатністю долати складну місцевість при несприятливих погодних умовах, а тому БМП здатна подужати нахил в 30°, підйом на 0,5 м, рів глибиною 2,6 м і брід 1,4 м. БМП CV90: міцна допомога від шведів

Беззаперечною перевагою CV90 виступає захищеність. Корпус машини має суцільнозварну сталеву конструкцію. Всередині водій розташовується у передній частині зліва, а десантне відділення (на 8 або 6 осіб) розташоване в задній частині корпусу.

Кількість десанту зменшилось у нових версіях БМП внаслідок збільшення броні. Склад екіпажу залишається незмінним і складається з трьох осіб – водія, навідника і командира. 

Машина розрахована на захист від різноманітних загроз – вогню стрілецької зброї, артилерійських осколків та протитанкових засобів. Корпус машини також розроблений для забезпечення захисту від мін і саморобних вибухових пристроїв. Додатково машину можна оснащувати модульними пакетами броні або системою маскування Barracuda, яка знижує видимість техніки для засобів виявлення (тепловізорів і радарів). 

Побачити БМП в русі можна з відео Збройних Сил Швеції:

Технічні характеристики бойової машини CV90

Характеристики Значення
Маса 23 т
Довжина 6,55 м
Ширина 3,1 м
Висота  2,7 м
Екіпаж 3
Десант  6 або 8 осіб
Запас ходу 320 км
Швидкість по шосе 70 км/год

Переваги та особливостіБМП CV90: міцна допомога від шведів

Stridsfordon 90 розроблена спеціально для субарктичного клімату, а тому машина має дуже хорошу мобільність у снігу та вологих місцевостях, перевозячи та підтримуючи споряджених солдатів. CV90 готова до викликів майбутнього, здатна адаптуватися під новітнє озброєння, а також слугувати платформою для керованих ракет AKERON.

Наприклад на виставці у Великій Британії компанія BAE Systems демонструвала нову версію цієї БМП з 50-мм гарматою та інтегрованою протитанковою ракетою SPIKE-LR. Оновлена версія бойової машини прокачана у цифровій “начинці” з датчиками та програмним забезпеченням, яке значно розширює функціонал. А CV90120 є прикладом адаптації основи БМП до рівня легкого танка зі 120 мм гарматою, однак більшою маневровістю, ніж у традиційних танках.

Військові оглядачі наголошують, що CV90 має кращий рівень броньованого захисту та вогневої міці, ніж російські БМП-1 і БМП-2, а також БТР-70/80. Вважається, що 40-мм гармата CV90 може здолати навіть броню найсучаснішого БМП-3, що вже говорити за попередників, які розроблялися у далеких 60-х.

Бойові машини ворога називають “братськими могилами”, адже не виконують роль захисту екіпажу при зустрічі з новітньою зброєю. Велика кількість знищеної броньованої техніки у щоденних зведеннях Генштабу та на відео від Збройних Сил доводить, що часом кількість програє якості – новітня західна зброя допомагає отримати перевагу над численним супротивником. 

CV90 у парку БМП українських Збройних Сил стане перевіреним та надійним рішенням від європейських партнерів. А завдяки великій кількості виготовлених CV90 Україна може розраховувати на більше ніж 50 одиниць цієї техніки – сподіваємось Швеція “дала зелене світло” іншим країнам на постачання БМП.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: