Тривала робота від батареї – один із найголовніших параметрів сучасного ноутбука. У реаліях регулярних вимкнень електроенергії питання автономності стає на перший план. На ринку представлено безліч хороших ноутбуків з відмінною автономністю, але ціни часто відлякують велику частину потенційних покупців.

У цьому партнерському матеріалі з Prologix редакція ITC познайомить читачів із цим новим брендом. Компанія впевнено заходить на ринок і пропонує недорогі конфігурації ноутбуків з хорошими батареями, тому нам здається вам варто про них знати більше. 

Партнер проєкту?

Ми розглянемо дві моделі:

Протестуємо їх, перевіривши в синтетичних тестах та іграх. Також виміряємо автономність, нагрів і швидкодію в реальних сценаріях.

Дизайн, клавіатура, комплектація

Prologix M15-710

Бюджетна модель Prologix виконана у строгому корпусі. Мінімалістичний дизайн і нічого зайвого. Корпус пластиковий, покриття матове, продумана зернистість, яка приємна на дотик і на якій не видно ваших відбитків пальців. Після глянцевих ультрабуків – приємна відмінність. Важить девайс півтора кілограма, що є перевагою в порівнянні з багатьма іншими лептопами 15”.

Клавіатура повнорозмірна. У міру тиха, дуже низька, мембранного типу. Присутній блок цифрових клавіш. Стрілки «вгору» і «вниз» спарені. Декому може видатись незвичною мала клавіша L Shift, але до цього швидко звикаєш.

Тачпад середнього розміру з матовим покриттям. Підтримує жести, які спрощують навігацію. Якщо немає бажання носити мишу за ноутом, то з цим тачпадом дуже просто обходитись без неї. 

Усе акуратно запаковане в мінімалістичній коробці з ручкою для перенесення. У комплекті ноутбук, зарядний пристрій, технічна документація, гарантійний талон. Зарядка компактна і має потужність 24 Вт.

 

Prologix M15-720

Корпус M15-720 простий і строгий. Ноутбук виконаний в чорних тонах. Покриття матове, відбитки пальців не збирає. У руках тримається надійно і не вислизає. Вага пристрою трохи більша від 1,8 кг.

Клавіші досить великі. Небагато ноутбуків бюджетного класу можуть похвалитись гарною ергономікою клавіатури. Для тих, хто багато працює з текстовими документами, це зручний пристрій. Пальці не втомлюються після тривалої роботи. Присутнє підсвічування. Інтенсивність регулюється кількома рівнями. Колір нейтрально білий. Світіння не відволікає під час набору тексту в темну пору доби.

Нижче розмістився матовий тачпад з підтримкою жестів. У Windows 11 вони добре працюють. Згортати програми трьома пальцями зручно. Миша згодиться лише за рідкісними винятками.

Коробка також мінімалістична. У комплекті користувач отримує базовий набір: лептоп, зарядний пристрій, інструкція користувача, гарантійний талон. Зарядка з роз’ємом Type-C. 

Ноутбук Prologix можна заряджати від павербанків, адже модель підтримує технологію Power Delivery. Потужність блоку живлення – до 65 Вт. Ним можна заряджати різні гаджети з напругою до 20V. 

Дізнатись більше про ноутбуки Prologix M15-710 та Prologix M15-720.

Характеристики, інтерфейси, екран

Prologix M15-710

У серці ноутбука чотириядерний процесор Intel Pentium Silver N5030 з частотами до 3,1 ГГц. Найголовніше – його TPD 6W. У деяких сценаріях нам вдалось побачити 6,5–7,5 Вт споживання, але це все ще неймовірний результат. Нетипово економний х86-процесор, що споживає як топові чипи в мобільних телефонах. Відеокарта інтегрована UHD Graphics 605.

Підсистема пам’яті містить ОЗП 8 ГБ DDR4 і SSD-накопичувач на 256 ГБ. Після встановлення системи та всіх базових програм залишається 200 ГБ вільного простору. Як показує практика, цього об’єму більш ніж достатньо.

Традиційно присутні звичні безпровідні інтерфейси: Bluetooth 5.0 і Wi-Fi 5 (802.11ac). По боках розмістились різного роду порти та роз’єми: HDMI, USB 3.2 (Type-А), USB 3.2 (Type-С), Combo Audio та Micro SD Card Reader – зліва, Kensington Lock, RJ-45 та USB 2.0 (Type-А) – праворуч. 

Зверху розміщена вебкамера з роздільною здатністю 1 Мп. Якісну фотосесію на неї не провести, але для онлайн-конференцій чи віддаленого навчання вистачить. Достатньо подбати про освітлення в кімнаті. В обох моделей вебка однакова.

Екран має діагональ 15,6 дюйма. Роздільна здатність – 1920 х 1080 пікселів, частота – 60 Гц. Тип матриці – IPS. Дисплей досить приємний. У недорогих ноутбуках часто зустрічаються екрани низької якості (TN-матриці), але тут адекватний і гарний IPS-дисплей, що не втомлює очі. 

Запас яскравості достатній. Враховуючи матове покриття, ним без проблем можна користуватись у сонячний день надворі. Мінімальний поріг підсвічування досить низький. Це потішить тих, хто звик працювати в темну пору доби. 

 

Prologix M15-720

Prologix M15-720 оснастили процесором Intel Core i3-10110U з інтегрованою відеокартою Intel UHD 610. Частоти – до 4,1 ГГц. Економний двоядерний Intel Core з підтримкою гіпертредингу. У реальних умовах ЦП споживав не більше 10–15 Вт. Очікувати неймовірної продуктивності від нього не варто, але потужність на одиницю споживаної енергії дуже хороша.

Оперативної пам’яті DDR4 8 ГБ (є конфігурації до 32 ГБ) виявилось достатньо для одночасного запуску відеогри, 50 вкладок у Microsoft Edge і кількох фонових програм.  Вбудованої пам’яті в цій конфігурації 256 ГБ. Накопичувач SSD-стандарту NVMe. Швидкість близько 3000 Мб/с, що наближається до максимуму PCI-E 3.0.

Ноутбук Prologix M15-720 має стандартний набір інтерфейсів. Модуль Wi-Fi 5 ГГц і Bluetooth 5.0. Збоку розмістились  2 x USB Type-C. Один з них використовується для зарядки. Є й звичні порти USB Type A, RJ-45, HDMI, картридер і Kensington Lock. 

15,6-дюймовий дисплей FHD з IPS-матрицею. Частота оновлення – 60 Гц. Кути огляду непогані, картинка не вицвітає. Зображення досить м’яке. Очі не втомлюються від тривалої роботи. Цей IPS-екран, звісно, програє за якістю дорогим OLED-панелям, але тривалий час працювати за ним приємно.

Навіть мінімальної яскравості вистачає, щоб користуватись ним у похмурий день, тобто будь-який день зимового періоду. Сам екран виявився економним. Ноутбуки Prologix обладнані стандартними батареями для свого класу, але показали хорошу автономність. Зокрема, завдячуючи дисплею.

Подивитись вибір конфігурацій ноутбуків Prologix M15-710 та Prologix M15-720.

Синтетика, робота, розваги 

Головним сценарієм роботи за ноутбуком завжди був і залишається браузер. Саме в ньому користувачі проводять найбільше часу. Перевіримо обидві моделі в популярних бенчмарках Speedometer 2.0, Google Octane 2.0, Web XPRT 4.0. Також версію з Intel Core i3 навантажимо серйознішими сценаріями.

Prologix M15-710

Шестиватний процесор Intel Pentium впорався з типовими браузерними завданнями. Сайти завантажуються не миттєво, але швидко. Це все ще гідний CPU для комфортного і плавного серфінгу в інтернеті.

Показники швидкодії в бенчмарках часто виявлялись кращими за предтопові чипи Snapdragon. Найпростіший чип Intel тягається з найкращими рішеннями від Qualcomm. Головною перевагою для кінцевого споживача ноутбука є x86-архітектура CPU Intel. Запускати вузькоспеціалізовані Windows-програми на ARM Snapdragon 870 не вийде.

Та чи зможе крихітний 6W-процесор з інтегрованою графікою запустити хоч якісь відеоігри? Існує багато старих і нових якісно зроблених ігор, що мають мізерні вимоги. 

У класичній аркаді Kao the Kangaroo: Round 2 отримуємо 50–60 FPS. Усе ще краще ніж примітивні відеоігри казино з Android Play Market з нескінченною рекламою, жахливою графікою та донатом. Intel Pentium N5030 з UHD iGPU зможе розважити невибагливу дитину.

А ось і гра 2022 року випуску. TFC: The Fertile Crescent – стратегія в реальному часі, створена за мотивами Age of Empires. Розвивати поселення бронзового віку можна в 50–60 FPS. На серйозніші проєкти розраховувати не варто. Доведеться обмежуватись простими забавками. Це якщо власники недорогих ноутбуків ними цікавляться. 

Prologix M15-720

У браузері i3-10110U почуває себе впевнено. Сторінки завантажуються без труднощів. Результати тестів на середньому рівні. Серфити в інтернеті на цьому лептопі легко і приємно. Головне, щоб був доступ до мережі під час вимкнень електроенергії.

Показник Geekbench 5 однозначно не вразить найвимогливіших користувачів. Найголовніше, що швидкодія Single Core на гідному рівні. Саме від одноядерної потужності залежить швидкодія офісних програм, браузера, більшості навчального софту, пропрієтарних утиліт спеціалізованого призначення тощо.

Результат теоретичної потужності вбудованої графіки Intel UHD 610 також не ловить зірок з неба, але трохи нижче переконаємось, що цієї крихітки достатньо для швидкого кодування відео Full HD і деяких популярних ігор від Valve. 

Розглянемо сценарій, коли власник цього ноутбука захоче змонтувати відео з дня народження, виступу дитини у школі, туристичної подорожі тощо. Експортували невеликий відеоматеріал, розбили його на різні частини, додали візуальні ефекти. Вихідна якість – 1080 p, 30 кадрів на секунду. З відеороликом довжиною 7 хвилин 49 секунд лептоп впорався за 2 хвилини 12 секунд. 

Процесору неабияк допомогла інтегрована графіка. UHD взяла за себе значну частину роботи, саме тому отримали такий хороший результат. Навіть такого бюджетного ноутбука, виявляється, достатньо для роботи з медіаконтентом. 

Про запуск вимогливих ААА-ігор останніх років можна не згадувати. Але знайдеться у що пограти й на вбудованій графіці такого рівня. Перевірили три забавки від Valve: Dota Underlords, Left 4 Dead, Portal 2. 

У всіх трьох випадках отримали гідну частоту кадрів. За бажанням можна гратися з налаштуваннями, підвищувати чи знижувати якість зображення на свій розсуд. Наприклад, для деяких проєктів достатньо 30 FPS, як для Dota Underlords. Але краще підняти графічні налаштування. Є багато забавок не першої свіжості, з якими впорається така конфігурація. Чи буде бажання у власника бавитись у будь-які ігри – це уже інше запитання.

Система охолодження та автономність

Ноутбуки такого класу рідко стикаються із проблемами перегріву. Як поводять себе бюджетні моделі Prologix під час легких і навантажених сценаріїв? Скільки витримає ноутбук без підзарядки?

Prologix M15-710

Модель з Intel Pentium Silver оснащена пасивним охолодженням. Отже користувач ніколи не почує шум вентиляторів. Невеликого радіатора цілком достатньо, щоб приборкати шестиватний процесор. 

Завдяки енергоефективному процесору Intel Pentium Silver вдалось отримати гарні результати. Невеликий акумулятор місткістю 37 Вт*год дозволить користувачу працювати за Prologix M15-710 понад 10–12 годин за будь-яких умов. 

Під час перегляду відео високої якості на YouTube акумулятор втратив 8% заряду за годину часу. За умов офлайн-роботи з текстовими документами ноутбук працює ще довше – модель втратила лише 6% за 60 хвилин. 

Цілком реально досягти показника 16–17 годин зі 100%-во зарядженим акумулятором. Це один із найавтономніших ноутбуків, які потрапляли на огляд до редакції ITC. 

 

Prologix M15-720

Модель з Intel Core i3 споживає дещо більше електроенергії, але оснащена акумулятором місткістю 45 Вт*год. Тому кінцевий результат для споживача буде орієнтовно таким, як у попередника.

За годину перегляду YouTube-відео батарея втратила 8%. Prologix M15-720 витримає понад 10 годин роботи й за інтенсивніших сценаріїв. За потреби акумулятор можна зарядити з допомогою павербанка і кабелю USB Type-C.

Старша модель з Intel Core i3 має базове тепловиділення 15 Вт. Процесор змусить вентилятори іноді вмикатись. Їх можна почути під час відеоігор, рендеру відео чи інших важких сценаріїв.

Температури не заходили у критичну зону під час практичних стрес-тестів. Вентилятор впорався зі своїм простим завданням – охолодити процесор 15 Вт зовсім не важко. Зовні корпус нагрівався до 30 градусів. Більшість часу Prologix M15-720 залишався безшумним, як і його «німий» брат M15-710.

Автономність – сильний бік ноутбуків Prologix. Недорогі моделі показали себе із кращого боку та демонструють хороший час роботи від батареї. Енергоефективні процесори Intel Core i3 та Intel Pentium Silver не дозволяють ноутбуку перегріватись і забезпечують непоганий рівень швидкодії. Для молодших моделей цілком достатньо пасивної системи охолодження. 

Вибрати ноутбук Prologix 710 і Prologix 720.

Висновки

Надійний ноутбук з хорошим матовим IPS-екраном, гідною начинкою, відмінною автономністю. І це все за невеликі гроші. Лептопи Prologix пропонують гарне співвідношення можливості/ціна й однозначно зацікавлять широкі маси.

Серії Prologix 710 і 720 не претендують на звання портативних робочих станцій чи ігрових монстрів. Це ноутбуки, які чудово підійдуть студентам, фрилансерам чи для типового домашнього використання. Продуктивності достатньо для переважної більшості сценаріїв, а гарна автономність робить їх ще актуальнішими в період регулярних вимкнень електроенергії. 

Широкий вибір конфігурацій, 12-мiсячна гарантiя вiд виробника та безплатне доставлення в сервiсний центр та назад – ноутбуки Prologix доступні за ціною від 14 399 грн на офіційному сайті компанії. 

Партнер проєкту?

Придбати ноутбук Prologix M15-710

Придбати ноутбук Prologix M15-720

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: