Рубрики ОглядиКіно

Рецензія на фільм «Абсолютний вбивця» / Totally Killer

Опубликовал
Денис Федорук

6 жовтня Amazon Prime Video представив новий комедійний жахастик «Абсолютний вбивця», який апелює до давніх шанувальників слешера і не забуває про сучасну аудиторію. У рецензії нижче розмірковуємо, що в цьому фільмі переважає — моторошне чи комедійне.

«Абсолютний вбивця» / Totally Killer

Жанр комедійний слешер
Режисерка Наначка Хан
У ролях Кірнан Шипка, Олівія Голт. Рендалл Парк, Лаклін Манро, Ліана Ліберато
Прем’єра Amazon Prime Video
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Молода білявка Джеймі Г’юз не дуже добре ладнає з матір’ю Пем через дратівливу гіперопіку останньої. Але у жіночки на те є вагома причина: колись, у далекому 1987-му, скажений маніяк у масці зарізав ножем її розпусних подружок, отримав горде прізвисько «Вбивця солодких 16-ти» (б’є ножем 16 разів 16-річних дівчат) і після того зник безвісти.

У хелловінський вечір 2023-го безтурботна Джеймі йде гуляти з подружкою, а Пем лишається вдома сама та береться роздавати цукерки перевдягненим у відьом та привидів дітлахам. Та ось до неї навідується черговий гість, причому у масці того самого вбивці, а далі не будемо спойлерити, щоб не зіпсувати глядачам перегляд.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Зрештою, все зводиться до того, що Джеймі ненароком потрапляє у сумнозвісний 87-й, і тепер у неї з’являється прекрасна нагода не тільки побачити, якими дурнями були її батьки у старшій школі, але й врятувати жертв безжалісного душогуба та, можливо, з’ясувати його особистість.

«Абсолютний вбивця» належить когорті напівжартівливих слешерів останніх років, що намагаються трохи розворушити пошарпаний жанр. Їхні автори винайшли дієву формулу для розваги публіки, додаючи до кривавих розправ якийсь з затертих до дірок тропів, використаних у видатних стрічках минулого, причому далеких від горору.

«Щасливий день смерті» Крістофера Лендона загравав з концепцією «день бабака», його ж «Химери» вправлявся у прийомі «обмін тілами», а нинішній «Абсолютний вбивця» взяв за основу парадокс подорожі у часі.

Умовно кажучи, беремо на головну роль якусь симпатичну білявку, додаємо архетипового маніяка у масці з ножем напереваги та змішуємо з історіями на кшталт «Назад у майбутнє». В результаті отримуємо свіженький бадьорий контент до Хелловіну на стримінгу, чи де там зараз крутять ті молодіжні фільми.

Власне, таке поєднання, на перший погляд, непоєднуваних речей вже скидається на цілком усталену кінематографічну тенденцію. Тут не завадить згадати та про фільм з красномовною назвою «Останні дівчата» (2015), з яким у «Абсолютного вбивці» ще більше спільного. Там головна героїня теж потрапила у фантастичний простір, де зустріла власну матір.

За великим рахунком, подібне кіно це подвійна доза ностальгії. Шанувальникам слешерів напевно буде цікаво розпізнати те чи інше відсилання до класичних представників жанру. Для всіх інших це може бути приємною розвагою, де не цураються безсовісно експлуатувати кричущі штампи з улюблених фільмів.

Неважко здогадатися, що інгредієнти «Абсолютного вбивці» становлять легковажну версію новітнього «Хелловіна», приправленого щедрою порцією «Крика» та перемішаного з культовим «Назад у майбутнє» і дрібкою нісенітниці типу «Машина часу у джакузі».

При цьому деякі аналогії подаються ледь не в лоб. Достатньо глянути на вже дорослу Пем, котра чекала зустрічі з убивцею все своє життя, що апріорі ріднить її з багатостраждальною Лорі Строуд. Або звернути увагу на пряму згадку постмодерністського слешера Веса Крейвена, яка існує зовсім не дарма.

Автори пропонують бадьорий темп оповіді, традиційно інтригують таємницею особистості та мотивів убивці, а також не забувають саркастично пожартувати над особливостями епох та різних поколінь.

Те, що у 80-х вважалося нормою (наприклад, сексистські жартики тамтешніх старшокласників або расистські емблеми футбольних команд), зараз зійде за моветон, про що не забуває промовляти Джеймі у виконанні зірки «Моторошних пригод Сабріни» Кірнан Шипки.

На додаток, сьогодні кумедно дивитися на те, як у 87-му акуратно завернений у пакетик зразок крові злочинця становив не можливість з’ясувати його особистість шляхом аналізу ДНК, а зовсім марний для поліції предмет, якому місце у смітнику (цікаво, що перший справжній арешт на основі генетичної експертизи відбувся якраз у 1987 році).

А ще тут суворий шкільний доджбол різко контрастує з сучасними, більш тендітними методами навчання. Цей епізод явно відсилає до комедії «Вишибайли», де фігурував Вінс Вон, який грав маніяка у вищезгаданих «Химерах» та самого Нормана Бейтса у рімейку гічкоківського «Психо».

Цікаво і те, що місцеві зухвалі старшокласниці мають файну колекцію на VHS («Реаніматор», «Трон», «Сканнери»), дивляться «Робокопа» та побоюються, що у майбутньому машини знищать людство. Але ні, Джеймі їх заспокоює, адже світ захоплять танці у TikTok.

Отже, глядачам пропонується достатньо захоплива історія, аби вважати «Абсолютного вбивцю» вартим уваги та в першу чергу веселим хелловінським фільмом. Хоч як би сильно не старався розмахувати своїм ножем божевільний у дурнуватій масці.

Disqus Comments Loading...