Не конкурент Apple та Intel: Qualcomm хитрує з тестами чипів Snapdragon X — інсайдери кажуть, що виробники не досягли заявлених результатів

Опубликовал
Андрей Русанов

Qualcomm звинувачують у поданні оманливих результатів тестів нових процесорів для ноутбуків з Windows Snapdragon X Elite та Plus. Ці чипи позиціюються як перші потенційно конкурентоспроможні процесори Windows on Arm у порівнянні з продукцією Apple, Intel та AMD. Однак сайт SemiAccurate стверджує, що Qualcomm та її партнери на практиці не досягали результатів тестів, які були представлені пресі.

Джерела у Qualcomm свідчать, що принаймні два великі OEM-виробники не змогли відтворити у своїх пристроях результати тестів, надані Qualcomm. Компанія поки не прокоментувала ситуацію на запит сайту.

На конференції Qualcomm Snapdragon Summit громадськість побачила перші тести майбутніх процесорів X Elite. Їхні результати, які за свідченням джерел є «чистими», були гіршими, ніж очікувалося. Qualcomm стверджує, що використовувалося не остаточне програмне забезпечення. Також тести були повною «чорною скринькою» — ніхто на конференції не міг побачити налаштування, які використовувалися для тестування, а розпливчасті діаграми, що показують продуктивність у порівнянні з конкурентами Apple та Intel, неможливо було перевірити.

Після того, як OEM-виробники отримали процесори серії X, за твердженням джерел, жоден з них не зміг відтворити рекламовані результати тестів Qualcomm. Фактично виробники оригінального обладнання побачили цифри, що «набагато менші ніж 50%» від результатів, заявлених Qualcomm. Нібито інженери Qualcomm повідомили, що винною у ситуації є погана оптимізація Windows для Arm та погане охолодження ноутбуків. Навіть після того, як минув деякий час і охолодження можна було покращити, тестери так і не наблизилися до контрольних показників Qualcomm. Одне з джерел порівняло Snapdragon X Elite з процесорами Intel Celeron.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

На саміті Snapdragon компанія уникала відповідей на технічні запитання щодо своєї майбутньої серії X та обіцяли більше відповідей та детальні технічні брифінги перед випуском своїх чипів. Також рецензентам була обіцяна можливість самостійно перевірити процесори перед випуском. Наразі жодна з цих обіцянок не збулася — хоча до запуску чипів у середині 2024 року ще є час. Преса могла проводити тестування пристроїв на практичних заходах, але все програмне забезпечення було попередньо встановлене і налаштоване.

Інформація Qualcomm, оприлюднена вчора, не містить глибоких технічних даних: компанія розповідає про потенційні специфікації камер тощо, не подаючи достатньо глибокої технічної інформації. Відомі кількість ядер, розмір кеш-пам’яті, тактова частота, але нема нічого глибшого, ніж специфікації.

До виходу ноутбуків важко знайти підтвердження цим звинуваченням або ж словам Qualcomm. Очікується, що Microsoft зробить анонси щодо Windows on Arm на конференції розробників Build у травні, які б могли пролити більше світла на цю проблему.

Disqus Comments Loading...