OpenAI, Google DeepMind та інші ШІ-стартапи увійшли до 100 найвпливовіших компаній року за версією журналу Time

Опубликовал
Катерина Даньшина

Журнал Time визначив 100 найвпливовіших компаній світу у 2023 році, традиційно розділивши переможців на 5 категорій: лідери, рушії, новатори, титани та піонери.

І, звичайно, не дивує, що у переліку відзначились стартапи, що займаються штучним інтелектом – з огляду на прогресивний рік для цієї технології. Ці компанії складають понад 12% від загального топу Time – це OpenAI, NVIDIA, Google DeepMind, Hugging Face, Metaphysic, Runway тощо.

Фото генерального директора OpenAI Сема Альтмана помістили на одну з двох обкладинок, присвячених цьогорічному Time100. Його компанії всього 7 років, а працюють в ній трохи менш як 500 співробітників – однак протягом останніх 6 місяців про стартап говорив, мабуть, увесь світ. Усе завдяки вірусному чатботу ChatGPT, який вивів штучний інтелект у маси.

Ще понад 15% зі списку Time належать до категорії сталого розвитку: M-Kopa, Schneider Electric, Aclima, Albemarle, Land O’Lakes, Kayrro, Patagoni, The North Face, ZeroAvia, Regrow Ag та інше. Примітно, що 42% компаній у списку мають менш як 500 співробітників, а більш ніж половина представлених компаній мають менше ніж 1000 співробітників.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Очікувано, до переліку потрапили такі техногіганти як Microsoft, Apple, Samsung та IBM. В індустрії розваг відзначились TikTok, Disney, A24 та інші.

Лідери

  • NVIDIA – цього року ринкова вартість напівпровідникової компанії вперше перевищила $1 трлн. Раніше цей знаковий рубіж подолали Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (материнська компанія Google), Meta (Facebook) та Tesla.
  • SpaceX – торік компанія здійснила 61 запуск Falcon 9, а цьогоріч у квітні відзначилась «вибуховим‎» запуском Starship – найпотужнішої ракети у світі, яка допоможе повернути астронавтів на Місяць десь до кінця десятиліття.
  • Duolingo – компанія додала велику мовну модель GPT-4 до своєї програми для вивчення мов і не прогадала: кількість щоденних активних користувачів зросла на 62% у першому кварталі 2023 року порівняно з роком раніше.
Starship на стартовому майданчику у Техасі

Рушії

  • OpenAI – компанія-засновник вірусного чатбота ChatGPT.
  • Stability AI – генератор зображень Stable Diffusion може перетворити майже будь-який текст на картинку, а політика компанії щодо відкритого вихідного коду тільки збільшує популярність інструменту. Хоча без критики й позовів щодо авторських прав тут не обійшлося.
  • Canva – у 2022-му році дизайнерська платформа для графіки в соціальних мережах розширилась до інструментів на базі штучного інтелекту та пакету робочих місць, здатного конкурувати з Microsoft Office і Google Workspace. Кількість клієнтів сервісу перевищила 110 млн користувачів.
Сервіс графічного дизайну Canva отримав масштабне ШІ-оновлення

Новатори

  • Kia America – у 2022 році компанія встановила новий річний рекорд продажів, випустивши свій перший спеціалізований електромобіль, що працює лише від акумулятора, — кросовер EV6, перемістивши його на друге місце в продажах електромобілів у США протягом більшої частини року.
  • A24 – фільми студії домінували на цьогорічному «Оскарі», на них припадало 8 із 20 акторських номінацій, а «‎Все завжди й водночас» виборов головний приз.
  • Terran Orbital – створений компанією космічний апарат Capstone працював протягом 6 місяців на новітній високоеліптичній орбіті, на якій NASA планує розмістити космічну станцію Gateway. Компанія розробила технологію виробництва малих супутників, які зменшать кількість орбітального сміття – вони сконструйовані таким чином, щоб повертатися в атмосферу та щезати після закінчення терміну служби.
25-кілограмовий кубсат CAPSTONE летів на навколомісячну орбіту майже 5 місяців

Титани

  • Apple – з метою зменшити свою залежність від китайських заводів, компанія вартістю $2,9 трильйона наближає свій ланцюг поставок ближче до дому, піднімаючи економіку США. У травні компанія оголосила про багатомільярдну угоду з виробником напівпровідників Broadcom щодо радіочастотних чипів та інших бездротових компонентів, які виготовлятимуться на заводах у Колорадо та інших місцях країни.
  • TikTok – лише в США соцмережа має понад 150 мільйонів користувачів, хоча її материнська компанія ByteDance перебуває під пильною увагою місцевого уряду. Щоб розвіяти ці занепокоєння генеральний директор Шоу Цзі Чу TikTok залучив 40 000 модераторів для відстеження шкідливого вмісту й очолив проєкт вартістю $1,5 мільярда зі створення нової компанії в США спеціально для захисту даних американських користувачів.
  • Lockheed Martin – компанія була і є постачальником важливої зброї в боротьбі України проти російської навали, а її акції також демонстрували гідний результат: з січня 2022 року по червень 2023 року вони зросли більш ніж на 25%.
CEO TikTok Шоу Зі Чу під час слухання у Конгресі США

Піонери

  • Google DeepMind – компанія DeepMind створила штучний інтелект, який перевершив людей у стародавній китайській настільній грі Go. І якщо раніше компанія була самотньою в технології, то у 2022 році їй довелось прискорюватись, щоб не залишитись позаду. Google об’єднала DeepMind з Google Brain, щоб створити Google DeepMind на чолі з генеральним директором Демісом Хассабісом, який мріє створити «загальний штучний інтелект» або штучний інтелект, який зможе перевершити продуктивність людини у більшості складних завдань.
  • Eviation Aircraft – у вересні компанія здійснила перший політ повністю електричного пасажирського літака Alice, який проєктували та розробляли протягом 7 років. Eviation вже має замовлення на створення 400 літаків на суму понад $4 мільярди із такими клієнтами, як Air New Zealand і DHL.
  • Chainalysis – заснована у 2014 році компанія стала провідною для відстеження криптозлочинів, подібних до тих, які нібито вчинив Сем Бенкман-Фрід, генеральний директор збанкрутілої FTX, чиї юристи найняли Chainalysis для проведення розслідування.
Перший політ повністю електричного пасажирського літака Alice
Disqus Comments Loading...