Новини Софт 23.08.2022 о 12:38 comment views icon

Повідомлення про оновлення сигналів повітряної тривоги в загальних системах оповіщення — фейк (вони відповідають лише застосунку «Повітряна тривога»)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Днями мережею почало ширитися відео з нібито оновленими оповіщеннями у застосунку «Повітряна тривога». Насправді таких оновлень не було, а саме відео — підробка. Про це повідомили співрозробники застосунку Ajax Systems у Twitter.

Оновлено [15:09]: Ajax Systems вийшли з окремим релізом, щоб остаточно роз’яснити ситуацію щодо сигналів у системах оповіщення і застосунку «Повітряна тривога» — розробники наголошують сигнали вуличних сирен, які демонстровані у відео, відповідають лише застосунку, а не загальним системам сповіщення, як це було помилково сприйнято аудиторією. В загальних системах оповіщення залишилися незмінними та керуються обласними адміністраціями.

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Водночас застосунок «Повітряна тривога» версії 4.0. сповіщає про п’ять типів тривог: повітряна тривога, артобстріл, вуличні бої, хімічна та радіаційна небезпека. Сповіщення для кожного типу тривоги є унікальними — окрім звукових сигналів, застосунок також надсилає текстові повідомлення з рекомендаціями дій, залежно від виду загрози.

Плутанина щодо сигналів у системах оповіщення і застосунку «Повітряна тривога» — хронологія подій:

  • У TikTok з’явилося відео про різні сигнали тривог застосунку;
  • Центр протидії дезінформації при РНБО України зробив заяву про оновлення сигналів повітряної тривоги та пізніше спростував некоректні трактування цієї новини деякими ЗМІ;
  • У ЗМІ продовжили ширитися новини із TikTok-відео про різні сигнали тривог застосунку та посиланням на інформацію від Центру протидії дезінформації, яку вже спростували;
  • Ajax Systems поширили інформацію про те, що відео користувача TikTok — це фейк, маючи на увазі, що сигнали, демонстровані у відео, відповідають лише додатку, а не загальним системам сповіщення, як це було сприйнято аудиторією.

Роз’яснення ДСНС

Напередодні у ДСНС опублікували офіційне роз’яснення щодо інформування населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій:

  • Для привернення уваги передається попереджувальний сигнал «Увага всім» уривчастим звучанням електросирен, частими гудками транспорту, зокрема у записі мережами радіомовлення та через вуличні гучномовні пристрої.
  • Тривалість звучання попереджувального сигналу становить 3-5 хв.
  • Далі — трансляція телерадіомережами відповідних повідомлень з супроводженням інформації жестовою мовою та/або субтитруванням, якщо вона є голосовою, і аудіокоментуванням, якщо вона є візуальною.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: