Новини Новини 15.03.2022 о 20:25 comment views icon

Рада дозволила розміщувати державні реєстри за межами України

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

15 березня Верховна Рада ухвалила понад десяток важливих ініціатив на тлі війни. Серед них — законопроєкт про податкові пільги № 7137-д (детальніше — в окремому матеріалі) та ще один не менш важливий № 7152 про створення резервних копій державних інформаційних ресурсів та захисту інформації в умовах дії воєнного стану.

Так, упродовж періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та 6 місяців після його припинення чи скасування, власники державних інформаційних ресурсів можуть укладати договори щодо технічного адміністрування відповідних реєстрів з іноземними компаніями.

Зокрема, законопроєкт передбачає:

  • створення резервних копій державних інформаційних ресурсів із дотриманням встановлених для таких ресурсів вимог щодо їх захисту, цілісності, конфіденційності та їх розміщення за межами України;
  • можливість розміщення інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів за межами України.

До того ж забороняється розміщення систем та зберігання резервних копій державних інформаційних ресурсів та систем:

  • на території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження
  • територіях держав, визнаних ВРУ державами – агресорами,
  • територіях держав, щодо яких застосовані санкції,
  • територіях держав, які входять до митних та воєнних союзів з такими державами, забороняється.

Це дасть можливість забезпечити належне функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів, власниками яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства, установи, організації, що належать до сфери їх управління, та захисту інформації, що обробляється в них, в умовах дії воєнного стану.

Раніше у розмові з Reuters Віктор Жора, заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, зізнавався, що урядовці розглядали як запасний план варіант перенесення державних даних, включно з серверами, в іншу (дружню) країну. Тепер це стане можливим.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: