Ринок смартфонів відкотиться на 10 років назад, а Apple вперше стане лідером замість Samsung — прогноз Counterpoint на 2023 рік

Опубликовал
Володимир Скрипін

Counterpoint Research прогнозує, що світовий ринок смартфонів у 2023 році стиснеться на 6% у натуральному виразі, до 1,15 мільярда пристроїв — це своєю чергою стане найгіршим результатом за десятиріччя. Водночас Apple, як очікується, цього року вперше за весь час відбере у Samsung титул світового лідера.

2023 рік найімовірніше ознаменує собою початок нової ери для Apple — стійкий ріст сегмента преміум та сильні продажі в США допоможуть їй вперше стати №1 у світі за річним обсягом продажів смартфонів, кажуть в Counterpoint Research.

Наскільки точним виявиться цей прогноз, дізнаємося вже наступного року, коли Counterpoint та IDC опублікують свої звіти. Але з огляду на невтішну динаміку та тренди, які зараз панують у світі (насамперед траєкторію задають США та Китай), цей сценарій наразі виглядає дуже реалістичним.

Темпи відновлення економіки Китаю після пандемії далекі від очікуваних і продовжують сповільнюватися — якщо на піку продажі смартфонів у Піднебесній становили в середньому 450 млн пристроїв на рік, то у 2022-му зменшилися до 270 млн, що стало основною причиною падіння глобальних продажів, повідомив CNBC старший аналітик Counterpoint Research Карн Чаухан. Водночас Північна Америка зробила свій внесок з «невтішним» першим півріччям та рухається до двозначного падіння продажів за підсумками року.

Цей результат — очікуваний та несподіваний одночасно. З одного боку, Apple одними лише преміальними iPhone проклала собі шлях до лідерства, а з іншого — в умовах скорочення світового ринку смартфонів та складної макроекономічної ситуації лише вона серед найбільших виробників досить впевнено себе почуває. Ще з початку війни вималювався досить очевидний тренд — сегмент преміум та ультрапреміум продовжують зростати попри загальний спад, що своєю чергою створює сприятливі умови для таких компаній, як Apple. В Counterpoint Research очікують, що частка Apple продовжить зростати.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

До речі, Apple також «захопила‎» ринок відновлених смартфонів — у 2022 році 49% продажів прийшлися на iPhone (зростання на 16%), тоді як частка Samsung за рік зменшилася з 28% до 26%. У нещодавньому квартальному звіті Apple відзначила, що кількість активних пристроїв перевищила 2 млрд, а кількість платних передплатників — 1 млрд осіб. На початку року iPhone виповнилося 16 років, і станом на липень загальні продажі перевищили 2,29 млрд екземплярів. На сьогодні у світі використовується близько 1,46 млрд активних смартфонів iPhone — кожен п’ятий вибрав смартфон Apple.

Наразі Apple готується до презентації iPhone 15, яка попередньо запланована на 13 вересня — всього очікується чотири моделі: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro й iPhone 15 Pro Max.

Disqus Comments Loading...