Рубрики Новини

США направить $2,8 мільярда на збільшення виробництва акумуляторів для електромобілів

Опубликовал
Катерина Даньшина

Міністерство енергетики виділяє гранти на суму 2,8 мільярда доларів 20 компаніям у США, які сприятимуть збільшенню виробництва матеріалів для акумуляторів електромобілів усередині країни.

Фінансування передбачено у рамках двопартійного Закону про інфраструктуру, і стане частиною нової “Американської ініціативи з матеріалів для акумуляторів”, метою якої є забезпечення постачання корисних копалин для електромобілів та електричної інфраструктури.

Які проєкти профінансують

Нове фінансування підтримуватиме проєкти, спрямовані на розробку:

  • достатньої кількості літію для батарей, щоб щороку постачати близько 2 мільйонів електромобілів;
  • достатньої кількості акумуляторного графіту для щорічного постачання приблизно 1,2 мільйона електромобілів;
  • достатньої кількості нікелю для щорічного постачання приблизно 400 000 електромобілів.

Також передбачено створення:

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація
  • першого великомасштабного промислового підприємства з виробництва солі літієвого електроліту (LiPF6) у США;
  • заводу з виробництва електродних зв’язуючих речовин, здатного забезпечити 45% очікуваного внутрішнього попиту на такі матеріали для акумуляторів електромобілів у 2030 році;
  • перших підприємств з виробництва оксиду кремнію у промислових масштабах для виробництва анодних матеріалів приблизно для 600 000 акумуляторів електромобілів на рік;
  • першого заводу з виробництва літій-залізо-фосфатного катода у США.

У Білому домі також зазначають, що надані гранти залучать інвестиції у розмірі понад 9 мільярдів доларів у створення акумуляторів для електромобілів.

Компанії-одержувачі грантів

Серед 20 компаній, які отримають фінансування – виробник Albemarle. Грант у розмірі 149,7 млн доларів компанія направить на будівництво підприємства в Північній Кароліні для легкої обробки породи, що містить літій, із шахти, яку компанія має відкрити. Об’єкт постачатиме продукцію на окремий завод у США, який, як заявила Albemarle у червні, подвоїть виробництво літію для акумуляторів електромобілів.

Компанія Piedmont Lithium, акції якої зросли майже на 11% після новини про фінансування, отримала 141,7 млн ​​доларів на будівництво власного заводу з перероблювання літію в Теннессі, де компанія спочатку оброблятиме метал, отриманий з Квебеку та Гани.

Talon Metals (у якої є угода на постачання нікелю з Tesla) отримає 114,8 млн доларів на будівництво заводу в Північній Дакоті – підприємство перероблятиме гірську породу, видобуту з підземної копальні в Міннесоті.

Інші гранти включають 316,2 млн доларів приватній компанії Ascend Elements на будівництво заводу з виробництва акумуляторних батарей, 50 млн доларів приватній компанії Lilac Solutions на демонстраційний завод для так званих технологій прямої екстракції літію, 75 млн доларів приватної компанії Cirba Solutions на розширення заводу з перероблювання акумуляторів в Огайо і 219,8 млн доларів компанії Syrah Technologies на розширення заводу з перероблювання графіту в Луїзіані.

Мета Байдена

Адміністрація Байдена хоче, щоб до 2030 року частка електромобілів у закупівлі нового транспорту у США становила 50%. Також у планах встановлення 500 000 нових зарядних станцій для електротранспорту.

Законодавство, пов’язане з програмою, яке Байден підписав у серпні, встановлює нові суворі вимоги до компонентів акумуляторів та джерел для податкових пільг для споживачів електромобілів у розмірі 7500 доларів. Окремий закон про інфраструктуру на суму 1 трильйон доларів, підписаний у листопаді 2021 року, надає 7 мільярдів доларів на забезпечення виробникам США доступу до критично важливих мінералів та інших компонентів для виробництва батарей.

Білий дім заявив, що Сполучені Штати та їх союзники не виробляють достатньої кількості найважливіших мінералів та матеріалів, що використовуються в батареях для електромобілів.

“В даний час Китай контролює більшу частину ланцюжка поставок критично важливих корисних копалин, а відсутність потужностей з видобутку та переробки в США може перешкодити розробці та впровадженню електромобілів, внаслідок чого ми залежатимемо від ненадійних закордонних ланцюжків поставок”, – йшлося на брифінгу адміністрації Байдена.

Раніше Джо Байден заявляв про намір електрифікувати весь урядовий автопарк із 645 тисячами автомобілів.

Джерело: Engadget, Reuters

Disqus Comments Loading...