Рубрики Новини

Starlink з грудня 2022 року обмежить денний обсяг інтернету — для клієнтів, які використали понад 1 ТБ даних

Опубликовал
Катерина Даньшина

Starlink з грудня почне обмежувати домашній інтернет для клієнтів, які використовують понад 1 ТБ даних на місяць у години пік у межах “Пріоритетного доступу”. Ця зміна впроваджується в рамках нової “Політики добросовісного використання” в США та Канаді.

Компанія відстежуватиме використання інтернету з 7-ї ранку до 11-ї години вечора. Якщо клієнт перевищить обмеження в 1 ТБ (наразі такого показника досягають менш як 10% користувачів), то його переведуть з “Пріоритетного” рівня на “Базовий” або відключать від тарифу на час сильного перевантаження мережі протягом решти платіжного циклу.

Передбачена можливість придбання додаткової кількості даних для “Пріоритетного доступу”, вартість – 25 центів за ГБ. Відстежувати використання даних і купувати додаткові гігабайти в рамках “Пріоритетного доступу” можна у застосунку Starlink або на вебсторінці свого облікового запису.

Клієнти, що використовуватимуть Starlink на автофургонах і мобільних пристроях взагалі можуть не отримати “Пріоритетний доступ”, тоді як для користувачів облікового запису Business або тих, хто використовуватиме послугу супутникового інтернету на морі, передбачені різні категорії.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

У рамках нової “Політики добросовісного використання” Starlink також детально розробила обмеження даних і тарифи на “Пріоритетний доступ” для своїх бізнес-планів і та мобільних планів.

У Starlink стверджують, що їх інтернет це “обмежений ресурс”, який буде зростати у міру запуску додаткових супутників, і що компанія має “керувати мережею, щоб збалансувати пропозицію Starlink із попитом користувачів”. Проте нові обмеження даних “спускають Starlink на землю” — до інших провайдерів, таких як Comcast, який наразі має обмеження даних у 1,2 ТБ для багатьох клієнтів.

Раніше SpaceX оголосила, що запустить Starlink Aviation у 2023 році. Послуга надасть інтернет зі швидкістю до 350 Мбіт/с для кожного літака, що дозволить пасажирам запускати онлайн-ігри, відвідувати соцмережі та здійснювати відеодзвінки — те, що раніше вважалося неможливим під час польотів.

Загалом Starlink мав напружений 2022-й рік. Компанія запустила послугу для автофургонів ще у травні, а в липні Маск і компанія оголосили про Starlink Maritime для човнів, кораблів та яхт. У вересні Starlink заявила, що хоче розмістити свій інтернет-сервіс у сільських шкільних автобусах, щоб діти могли виконувати домашнє завдання дорогою на навчання.

Також після повномасштабного військового вторгнення росії, в Україну почали надходити термінали Starlink, які стали життєво важливим джерелом зв’язку ЗСУ. Однак у вересні SpaceX звернулася до Пентагону, стверджуючи, що більше не може як раніше фінансувати сервіс Starlink в Україні (на який, за словами Ілона Маска, йде близько 20 мільйонів доларів щомісяця), а тому просить військове відомство взяти витрати на себе. Новина про прохання компанії з’явилася на тлі пропозиції Маска припинити війну шляхом передачі Криму росії та нейтралітету України, що викликало різку критику. Можливо шквал негативу і змусив Маска передумати: пізніше мільярдер опублікував нове повідомлення у Twitter, у якому стверджував, що його компанія і надалі фінансуватиме роботу Starlink в Україні.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...