Рубрики НовиниКіно

Страйки в Голлівуді — все. Актори пішли на угоду зі студіями після 118 днів пікетування

Опубликовал
Катерина Даньшина

Новий трирічний контракт передбачає найбільше за останні 40 років підвищення зарплатні та узгоджує суперечливі аспекти використання штучного інтелекту в галузі.

У травні Гільдія сценаристів припинила роботу, а в липні до них приєдналась профспілка акторів, що ознаменувалось першими подвійними страйками в Голлівуді з 1960-х років. У вересні сценаристи пішли на угоду зі студіями, а от перемовини з акторами затягнулися і генеративний штучний інтелект став у цьому головною перешкодою. Альянс продюсерів кіно та телебачення, до прикладу, пропонував створювати довічні цифрові копії акторів за одноразову платню.

Як повідомляє The Hollywood Reporter, зрештою у середу сторони досягли попередньої домовленості щодо нового трирічного контракту, яку у п’ятницю передадуть на ратифікацію в профспілку акторів. Водночас сам страйк завершується вже у четвер.

Деталі угоди з’являться пізніше, але вже відомо, що профспілка оцінює контракт у понад $1 млрд — вдалося досягнути домовленості щодо підвищення зарплат, виплат за перегляди на стримінгах, а також узгоджено використання ШІ в галузі (систему захисту прав на цифровий образ актора та компенсацій у разі його використання нейромережами).

Онлайн-курс "B2B-продажі" від Laba.
Розробіть ефективну стратегію B2B-продажів за 11 занять: від воронки до партнерської програми.Лектор курсу — засновник консалтингової компанії, який має 15 років досвіду в продажах.
Дізнатись більше

«Попередня угода надає найбільший прибуток в історії профспілки, включаючи найбільше підвищення мінімальної заробітної плати за останні 40 років; абсолютно нові виплати для потокових програм; широкий захист згоди та компенсації при використанні штучного інтелекту. Ми раді досягти угоди та сподіваємося, що індустрія зрештою відновить роботу», — заявив представник Альянсу продюсерів кіно та телебачення.

Як і в останні дні перемовин зі сценаристами, на зустрічах були присутні співдиректор Netflix Тед Сарандос, генеральний директор Warner Bros. Discovery Девід Заслав, генеральний директор Disney Боб Айгер і голова NBCUniversal Studio Group і головний директор із контенту Донна Ленглі.

За понад 100 днів страйків зупинились виробництво багатьох фільмів та шоу, і є привід (поки дуже хиткий) порадіти, шо зрештою все відновиться, хоч і не так швидко, як хотілось. Водночас за підрахунками експертів з Інституту Мілкена, страйки завдали лише економіці Каліфорнії щонайменше $6 мільярдів збитків.

До цього найдовший страйк акторів проти телевізійних і кінокомпаній тривав 95 днів у 1980 році.

Disqus Comments Loading...