Укрзалізниця впроваджує Starlink: до кінця 2023 року всі поїзди Інтерсіті+ матимуть швидкісний Wi-Fi на всьому маршруті

Опубликовал
Володимир Скрипін

«Укрзалізниця» завершила тестування Starlink і наразі готується до запуску послуги — спочатку швидкісний та стабільний Wi-Fi на базі супутникового інтернету SpaceX з’явиться у поїздах Інтерсіті+.

Вперше про Starlink у потягах «Укрзалізниці» повідомлялося пів року тому — у червні 2022 року керівник Держспецзвʼязку анонсував запуск послуги вже до кінця 2022 року. Відтоді новин щодо ініціативи не було — до сьогодні. Національний залізничний перевізник офіційно підтвердив, що завершив тестування Starlink на маршрутах поїздів Інтерсіті та готується до встановлення обладнання — вже добре знайомих українцям терміналів.

Зараз тестове обладнання Starlink встановлене лише на одному швидкісному поїзді Інтерсіті+, який курсує різними маршрутами. Під час тестування сервісу за маршрутом Київ — Харків середня швидкість інтернету на порт становила 65,7 Мбіт/с, а безперебійний доступ в інтернет зберігався на 96,7% маршруту. З нагоди завершення тестування «Укрзалізниця» опублікувала промовідео — голова правління перевізника Олександр Камишін та глава Мінцифри Михайло Федоров протестували роботу Wi-Fi на базі Starlink у польових умовах.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Мінцифра вже передала «Укрзалізниці» 450 терміналів, а на початку лютого очікується постачання ще одної партії терміналів (її розмір не повідомляється) в межах проєкта. В «Укрзалізниці» розраховують обладнати всі поїзди Інтерсіті+ терміналами Starlink та допоміжним обладнанням до кінця цього року, щоб українці мали змогу переглядати фільми, надсилати повідомлення та навіть працювати з якісним інтернетом. Очевидно, що послугу розгортатимуть поступово за окремими маршрутами.

Проєкт реалізується спільними зусиллями «Укрзалізниці», Мінцифри та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, яке створили наприкінці 2022-го шляхом об’єднання Мінінфраструктури та Мінгромад. Мета — встановлення терміналів Starlink на всіх поїздах швидкісного сполучення, щоб забезпечити пасажирів якісним інтернетом під час усієї подорожі. Про встановлення Старлінків у звичайних поїздах і електричках поки не йдеться, поки лише Інтерсіті+.

Минулого тижня Польща передала Україні ще 8 тис. терміналів Starlink (загалом Польща передала близько 15 тис. Starlink), а їх загальна кількість перевалила за 30 тис. — це тільки ті, що передали благодійники та різні урядові організації.

Які країни та організації передали Україні термінали Starlink з початку війни. Інфографіка Слово і Діло

Насправді Starlink в Україні працює набагато більше, адже статистика Мінцифри не включає волонтерів та звичайних українців, які зараз купують термінали з пільговим нульовим розмитненням. Наприкінці минулого року SpaceX вивела на орбіту перші супутники оновленої мережі Starlink, які забезпечить подальше збільшення пропускної здатності мережі, а також її розширення на смартфони з 5G та електромобілі Tesla.

Disqus Comments Loading...