Рубрики Новини

В Україну прибула друга партія терміналів Starlink, а також спеціальні адаптери для їх живлення від автомобільного прикурювача, сонячної батареї чи генератора

Опубликовал
Володимир Скрипін

Як і очікувалося, Україна отримала від SpaceX Ілона Маска другу партію наземних терміналів для супутникового інтернету Starlink. Фото запакованого обладнання у причепі вантажівки пізно ввечері 9 березня опублікував у соцмережах міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Міністр подякував Ілону Маску за підтримку України, яка продовжує захищатися від окупаційних російських військ. У відповідь лідер SpaceX сказав «будь ласка», а також відзначив, що команда SpaceX додатково поклала спеціальні адаптери для забезпечення можливості живлення «тарілок» від автомобільного прикурювача, сонячної батареї чи генератора електроенергії у регіонах, де електромережі пошкоджені внаслідок обстрілів російських окупантів і тимчасово відсутнє енергопостачання.

Розмір партії нової партії не уточняється, проте раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Твіттері розповідав, що Україна розраховує отримати до «5 тис. одиниць»

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Нові Starlink, які надійшли в Україну, забезпечуватимуть зв’язок у містах по всій Україні, які були зруйновані внаслідок авіаударів та обстрілів окупаційними російськими військами. Достеменно відомо, що один із терміналів використовує Мінцифра, а ще один у своє розпорядження отримала «Укрзалізниця». Окрім того, вчора перші термінали Starlink з’явились на Рівненщині — їх передали структурам ТрО. Тобто, можна сміливо стверджувати, що Starlink працюють по всій Україні та, як показують тести, забезпечують швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с.

***

В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайла Федорова офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням.

У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року — послугою станом на середину листопада користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 99 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.

Минулого тижня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни. Тож чекаємо з нетерпінням.

 

  • 9 березня SpaceX запустила чергову партію із 48 інтернет-супутників Starlink — це вже сьомий запуск Starlink з початку 2022 року, а кількість активних супутників на орбіту вже перевищує 2000.
  • Станом на 15 лютого у світі нараховувалося понад 250 тис. активних користувальницьких терміналів Starlink.
Disqus Comments Loading...