Верховна Рада проголосувала за легалізацію медичного канабісу — у другому читанні

Опубликовал
Катерина Даньшина

Українські парламентарі підтримали у другому читанні законопроєкт №7457, який дозволяє медичне застосування канабісу, згідно з повідомленням нардепа Ярослава Железняка.

Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування.

Законопроєкт вперше був внесений на розгляд парламенту ще у червні 2022-го, попередні спроби ухвалення подібних документів депутати провалили.

Документ не передбачає легалізацію марихуани, яка викликає наркотичне сп’яніння — йдеться про ліцензування вирощування медичної марихуани, контроль її розповсюдження та застосування.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

У тексті законопроєкту йдеться про те, що вирощувати медичний каннабіс зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування.

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом, який лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Міністерство охорони здоров’я затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

Інфографіка видання «Слово і Діло»

Раніше за ухвалення законопроєкту виступили понад 40 лікарів-онкологів України із відповідним зверненням, знаменитості, онкопацієнти та військові, що отримали поранення, а також РНБО та Міністерство у справах ветеранів. Представники релігійних організацій тим часом звернулися до Президента із закликом не підписувати законопроєкт у раз його ухвалення.

За даними МОЗ, медичний канабіс використовують у 56 країнах світу та у більш ніж 50 патологічних станах, серед яких хронічний біль, артрит, ревматизм, епілепсія, хвороби Альцгеймера та Паркінсона, хвороби травного тракту; він також необхідний багатьом онкохворим, які щодня відчувають сильні болі, та у випадках психічних патологій, у тому числі тих, що виникли через вживання психоактивних речовин; допомагає у подоланні тривожності, порушень сну та ПТСР.

Раніше Австралія дозволила медичне застосування псилоцибіну та MDMA, але це перший такий випадок у світі, хоча США розглядають застосування екстазі як допоміжного засобу до розмовної психотерапії при ПТСР.

Disqus Comments Loading...