Новини Новини 25.03.2022 о 12:56 comment views icon

Євросоюз запровадить нові антимонопольні правила для технологічних гігантів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

Глава європейського антимонопольного законодавства та європейський комісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер представила на розгляд членам Євросоюзу та законодавців ЄС свої пропозиції щодо Закону про цифрові ринки (DMA). Правила будуть націлені компанії з ринковою капіталізацією щонайменше $82 мільярдів, щонайменше 45 тис. активних користувачів, куди автоматично потрапляють Google, Amazon, Apple, Meta та Microsoft. Експерти вважають, що новий закон стане еталоном у всьому світі.

Але нові правила можуть стимулювати IT-сектор, заявив Ніколя Петі, професор конкурентного права Інституту Європейського університету у Флоренції. За його словами, це може навіть покращити бізнес-моделі деяких компаній.

Маргрете Вестагер запропонувала проєкт закону на тлі розчарування щодо повільних антимонопольних розслідувань, які конкуренти критикують як неадекватні.

Новий закон націлений, зокрема, на сумісність месенджерів, наприклад WhatsApp, Facebook Messenger та iMessage. У ЄС заявляють, що постачальники повинні будуть «взаємодіяти з меншими платформами обміну повідомленнями, якщо вони цього вимагатимуть». Для групових чатів ця вимога діятиме протягом чотирьох років.

Єврокомісар стверджує, що це має дати користувачам більше вибору з надсилання повідомлень, не думаючи про сумісність та платформи. Також до закону внесуть вимогу, щоб користувачі могли самостійно обирати браузери, пошукові системи та віртуальних помічників.

Якщо компанії не дотримуватимуться правил, на них чекають дуже суворі фінансові санкції.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

«Комісія може накладати штрафи у розмірі до 10 відсотків загального світового обороту за попередній фінансовий рік і до 20 відсотків у разі повторних порушень. У разі систематичних порушень Комісія може заборонити їм придбати інші компанії на певний час».

Маргрете Вестагер

Закон ще не прийнятий — ЄС каже, що формулювання буде доопрацьовано та перевірено парламентом ЄС та радою. На пресконференції, що відбулася 25 березня, Вестагер сказала, що очікує, що DMA набуде чинності «десь у жовтні».


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: