Рубрики НовиниСофт

YouTube взявся за штучний інтелект — студії зможуть видаляти контент, який імітує голоси чи музику артистів

Опубликовал
Катерина Даньшина

Автори тим часом будуть зобов’язані позначати контент, для створення якого використовувались ШІ-технології.

YouTube запускає два набори інструкцій щодо контенту, створеного штучним інтелектом — правила, що допоможуть музичній індустрії захистити свій контент, та правила, для ширшої аудиторії користувачів відеоплатформи.

Відтепер творці контенту зобов’язані позначати «‎реалістичний» контент, створений штучним інтелектом, під час завантаження відео. Розкриття, як зазначається, особливо важливе, коли стосуватиметься таких тем як вибори чи «‎поточні конфлікти».

Мітки відображатимуться в описах та у самих відео. Конкретного визначення для терміну «‎реалістичний контент» наразі немає — детальніші інструкції надійдуть наступного року, коли ці вимоги запровадять.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Щодо покарань — то тут розглядатимуться демонетизація та видалення в залежності від важкості порушення. YouTube нині інвестує в «‎інструменти, які допоможуть точно визначати чи виконали творці інструкції щодо розкриття інформації про ШІ». Нині ефективного інструменту, який би міг стовідсотково розрізнити контент, створений ШІ від людського, немає — ті, що є, працюють слабувато.

 

YouTube також дозволить «‎вимагати видалення відео, які імітують ідентифіковану особу, включаючи її обличчя або голос» з використанням нинішньої форми запиту конфіденційності. Тобто, якщо ви натрапили на дипфейк, то зможе подати запит на видалення з певним процесом ідентифікації й оцінювання — чи є такий контент пародійним або сатиристичним, і чи є особа, ідентифікована на відео, відомою. Визначення щодо «пародії та сатири» для дипфейків також немає, але YouTube над цим працює.

Нині є чимало каналів, який випускають ШІ-кавери на твори чи з використанням голосів відомих виконавців, і більшість можуть бути видаленими на запит музичних лейблів. Винятки — новинний контент, який повідомляє про використання штучної музики або аналізує чи критикує її. І це цікаво, оскільки YouTube протягом тривалого часу був загалом ворожим середовищем для музичного аналізу та критики через надто ретельний контроль за дотриманням авторських прав.

Раніше YouTube представив кілька нових інструментів для творців на основі штучного інтелекту — зокрема для створення фону для фото і відео, пропозицій тем для контенту та дубляжу; а також працює над ШІ-інструментом, який законно імітуватиме голоси відомих артистів — з можливістю монетизації для студій (перемовини зі студіями звукозапису розпочались кілька тижнів тому).

Disqus Comments Loading...