Запам’ятаймо цей «твіт»: CEO Intel Пет Гелсінгер каже, що чипи ARM не здатні конкурувати (Apple тихо посміхається)

Опубликовал
Андрей Русанов

AMD та NVIDIA планують розробку процесорів ARM для ПК, що стало новим викликом для їхнього основного конкурента. Однак глава Intel Пет Гелсінгер не надто стурбований впливом цих подій на домінантну позицію компанії.

«Альтернативи на базі ARM для Windows, як правило, грають досить незначну роль у бізнесі ПК … Ми серйозно ставимося до будь-якої конкуренції. Але я вважаю, що історія є нашим путівником тут, ми не бачимо, що це потенційно має велике значення в цілому. Наш імпульс сильний. У нас є сильна дорожня карта», — сказав Гелсінгер аналітикам та інвесторам на фінансовій конференції компанії.

Поява процесорів ARM від конкурентів стане прямим викликом Intel на ринку ПК. Чипи Apple серії M для Mac продемонстрували високу продуктивність та конкурентоспроможність, перехід на них значно зменшив долю Intel. Вони також продемонстрували великий потенціал технології для ПК. Твердження Гелсінгера базується на історичних даних – процесори Arm і Windows зазвичай не були популярні на ПК. Але зусиллями інших компаній ситуація змінюється, розробки Apple – найбільш переконливий приклад.

На цьому тижні Qualcomm представила процесор для ПК Snapdragon X Elite, який, зокрема, підтримує роботу з дискретними відеокартами – вперше для ARM. Ноутбуки з Windows на новому чипі готують до виходу у найближчі місяці кілька відомих виробників.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Гелсінгер навіть бачить перевагу у появі на ринку процесорів на базі ARM. Він вважає, що їхнє поширення може ненавмисно підштовхнути зростання літографічного бізнесу Intel та перетворити потенційну конкуренцію на шлях розширення та отримання прибутку.

У 2021 році Intel знімала відео з висміюванням нових чипів Apple, а Пет Гелсінгер висловлював надію, що Apple повернеться та казав, що Intel треба створити процесор, кращий ніж в конкурентів. Але, схоже, події розвиваються інакше: Apple вже скоро випустить третє покоління власних процесорів і думати забула про повернення до x86, інші конкуренти теж підтягуються, а Intel продає Raptor Lake вже другий раз та обіцяє техпроцес 18A у 2025 році.

Джерело: Tom’s Hardware

Disqus Comments Loading...