Рубрики Новини

Завод Tesla у Фрімонті випустив двомільйонний електромобіль, а загальний обсяг продажів сягнув майже 3 млн

Опубликовал
Володимир Скрипін

Tesla відзначилася черговим вагомим досягненням — на головному заводі у Фрімонті (округ Аламіда, штат Каліфорнія) з конвеєра зійшов двомільйонний за рахунком електромобіль компанії. На важливу віху у розвитку бізнесу звернув увагу співзасновник та CEO Tesla Ілон Маск, привітавши команду з цим досягненням.

Оновлено [14 серпня 08:11]: Ілон Маск підтвердив, що Tesla пройшла рубіж у 3 мільйони випущених авто.

Ясна річ, що це сталося не без допомоги іншого заводу, Gigafactory 1 у Неваді — спільного підприємства Tesla та Panasonic, де виробляються двигуни та батареї для американських Model 3 і Model Y. Щоб досягти такого результату, знадобилося понад 10 років — у 2010 році Tesla викупила підприємство (NUMMI) у General Motors та Toyota за $50 млн. Щодо Gigafactory 1, то батарейна фабрика, співвласницею якої є Panasonic, запрацювала у 2017 році. І шлях до двомільйонного електромобіля, як відомо, видався надзвичайно тернистим. Мабуть, найважчим періодом в історії Tesla варто вважати «виробниче пекло» з Model 3 у 2017 році, коли компанія була за крок від банкрутства, а Ілон Маск серйозно обдумував продаж бізнесу Apple. Це все залишилося позаду і про ті темні часи в історії Tesla зараз вже ніхто не згадує.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Раніше цього року завод Tesla у Фрімонті став найпродуктивнішим на території США, а минулого місяця стало відомо, що Tesla тепер виробляє більше автомобілів на цьому заводі, ніж коли ним керували GM і Toyota. В одному з твітів Ілон Маск принагідно покепкував з GM, яка збирається випускати електрокросовер Chevy Blazer EV 2024 у Мексиці, та назвав автомобілі Tesla «найбільш американськими» з точки зору локалізації виробництва (до речі, це підтверджується і незалежними оцінками)

Позначку у перший мільйон Tesla подолала у березні 2020 року, у квітні 2021 року вийшла на півтора мільйона, а у вересні 2021 року перестрибнула планку у 2 мільйони проданих авто. Важливо зазначити, що станом на 30 червня 2022 року загальні продажі електромобілів Tesla сягнули майже 3 млн (якщо точніше, 2 899 877 одиниць).

Крива продажів електромобілів Tesla з 2012 року. Графік: CleanTechnica

Tesla була заснована у 2003 році, але свій перший автомобіль компанія випустила тільки у 2008 році (детальніше про історію Tesla — в окремому матеріалі).

Наявні потужності виробничі потужності Tesla (графік зі звіту за перший квартал 2022 року)

У березні-квітні Tesla з інтервалом у два тижні відкрила два нові заводи — перший європейський Giga Berlin-Brandenburg та ще один в США Giga Texas. На обох вже почалось серійне виробництво компактного кросовера Model Y, і зараз автовиробник поступово нарощує темпи виробництва. Причому Giga Texas вже випускає Model Y з новою оптимізованою конструкцією та елементами 4680 власної розробки (акумуляторний блок виступає частиною конструкції кузова, що з’єднує передню та задню частини днища).

Під час конференц-дзвінка з інвесторами за підсумками першого кварталу, коли Tesla вперше отримала понад $3 млрд чистого прибутку, CEO Ілон Маск висловив сподівання, що Tesla відвантажить клієнтам 1,5 млн машин за підсумками 2022 року. Це збігається з попередніми оцінками галузевих спостерігачів. Цікаво, чи вдасться Tesla надолужити втрачене через зупинку заводу в Шанхаї на початку року та подолати теперішні складнощі Наразі Tesla, як і інші світові бренди, відчуває значний інфляційний тиск у сфері сировини та логістики, що негативно впливає на цінову політику. Водночас на тлі наближення глобальної рецесії через війну в Україні Tesla, як і інші великі IT-компанії, сповільнює наймання персоналу та скорочує окремі команди, щоб врешті досягнути цілі. До кінця місяця Tesla опублікує повний фінансовий звіт за другий квартал і, ймовірно, розповість більше про найближчі плани.

Disqus Comments Loading...