Новини Наука та космос 26.07.2023 о 18:49 comment views icon

Зміни клімату викликали шосте масове вимирання на Землі 260 мільйонів років тому

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Вважалось, що за попередні 500 мільйонів років на Землі відбулось п’ять масових вимирань, але з часом геологи ідентифікували ще одне – Кептенське, яке відбулось 260 мільйонів років тому і, схоже, було викликане зміною клімату.

Кептенське вимирання відбулось за 8-10 мільйонів років до Масового пермського вимирання, з яким його раніше об’єднували, і, за деякими оцінками, призвело до знищення 62% видів.

Вчені з Китайського університету наук про Землю спільно з американськими та британськими колегами вивчали гірські породи середини пермського періоду в місці під назвою Пенглайтан, розташованому за 500 кілометрів від Гонконгу, та виявили два чіткі імпульси Кептенського вимирання – 262 млн років тому та 260 млн років тому. Обидві події відбулися задовго до Масового пермського вимирання і науковці взялися з’ясувати причини, які їх викликали.

*Попередні дослідження вже виявляли докази Кептенського вимирання у таких віддалених місцях, як острів Елсмір і Шпіцберген в Арктиці, а також Китаї, Ірані, Техасі, Нью-Мексико, Північній Дакоті, Південній Африці та Антарктиді. Вимирання торкнулося коралів, молюсків, вапняних водоростей у морях, а також наземних рослин і тварин, таких як дейноцефали (група великих рептилій, пов’язаних із предками ссавців).

Зміни клімату спричинили шосте масове вимирання на Землі, яке відбулось 250 мільйонів років тому

До вимирання район Пенглайтан був чимось схожий на Багамські острови – оточений теплим мілким морем і рифами. Однак згодом ситуація змінилась і, судячи з нових досліджень, причиною стало кисневе голодування поодиноких океанічних зон.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Коли в морській воді обмежений вміст кисню, мікроби на морському дні починають брати електрони для свого метаболізму від інших елементів, таких як уран. Баланс ізотопів урану між морським дном і морською водою змінюється – і це свідчення «‎закарбувалося» у гірських породах, які вивчали дослідники. Кожен імпульс Кептенського вимирання збігався з часом аноксії в океані.

Водночас ізотопи вуглецю в тих самих породах показали, що кисневе голодування збігалося з великим зрушеннями у циклі вуглекислого газу, а ізотопи кисню натякали на глобальне потепління, яке відбулось під час кожного з двох імпульсів вимирання.

Що ж стало причиною таких екологічних потрясінь? Куніо Кайхо з університету Тохоку в Японії вважає, що цьому сприяли масштабні пожежі в лісах. Кайхо з командою виявив так звані поліциклічні ароматичні вуглеводні у породах поблизу району Пенглайтан – хімічні речовини, які утворюються шляхом горіння. Зокрема, й коронен, який виникає лише за дуже високих температур (понад 1200°C).

Дослідники також виявили у породах хімічний індикатор ерозії ґрунту під назвою «дибензофуран», що свідчить про масове зникнення наземної рослинності, і, як наслідок, аноксію в океанах.

«Ерозії ґрунту викликають евтрофікацію [тобто кисневе голодування] морської води та масову загибель прибережних тварин», — пояснив Кайхо.

Посилене «‎горіння» свідчить про те, що клімат регіону був дуже схильним до посухи й обидві статті згадують китайську провінцію з горою Емейшань, де відбувались магматичні повені, які могли спричинити великі викиди CO2 і діоксиду сірки та, можливо, пошкодили озоновий шар, викликаючи кислотні дощі на Землю.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Вчені кажуть, що Кептенські імпульси дублюють моделі більшості масових вимирань:

«Усі вони пов’язані з вулканізмом, великими виверженнями, швидким глобальним потеплінням. Це повторювана модель».

Масові вимирання у геологічному літописі відбувалися й у більших масштабах протягом набагато довших часових проміжків, але в багатьох аспектах вони надзвичайно схожі. Нинішній період також характеризується підвищеним рівнем CO2 в атмосфері, хоча й спричиненим на вулканізмом, а викидами викопного палива. Але зміни клімату відбуваються просто зараз і вже спричиняють масове відмирання дерев через посухи чи пожежі; поширюються й мертві безкисневі зони в океані, хоча й менші, ніж у Кептенському періоді.

Дослідження були опубліковані у 2023 році в журналах Earth and Planetary Science Letters та Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: