Обзоры Кино 11.12.2021 в 12:25 comment views icon

Рецензія на фільм «Із зав’язаними очима»

На початку грудня у широкий прокат вийшла драма «Із зав’язаними очима» – це історія бійчині ММА, яка втратила хлопця на війні. Міжнародна прем’єра стрічки відбулася на Варшавському кінофестивалі, де її визнали найкращою на конкурсі дебютних фільмів.

3.5
Плюсы: постановка змагань з MMA; акторка Марина Кошкіна, яка особисто виконує бойові сцени; фільм показує емоційний стан людини, яка мусить відділитися від трагедії, щоб врятувати себе
Минусы: стрічка поступово перетворюється на романтичну мелодраму, що нагадує телевізійні серіали низької якості

«Із зав’язаними очима»

Режисер Тарас Дронь
В ролях Марина Кошкіна, Олег Шульга, Лариса Руснак, Олександр Мавріц, Сергій Лузановський, Ігор Колтовський, Олег Давидов, Віталій Вовк, Каріна Бершадська та ін.
Студії «Сучасне Українське Кіно»
Рік виходу 2021
Де дивитися кінотеатри

Виробництвом стрічки займалася компанія «Сучасне Українське Кіно», режисером і сценаристом виступив Тарас Дронь. Попри те, що сюжет заснований на реальній історії, події стрічки відбуваються у майбутньому – після закінчення війни на сході України.

Головна героїня Юля багато років займається змішаними бойовими мистецтвами. Вона впевнено виходить на ринг та має всі шанси завершувати поєдинки перемогою над суперницями. Проте глядачі, журналісти та знайомі бачать в ній не тільки спортсменку – вони асоціюють Юлю з коханим чоловіком, який не повернувся з АТО. Це робить життя героїні майже нестерпним, адже вона не може сконцентруватися на кар’єрі та не має права заводити нові стосунки. Коли бійчиня починає втрачати контроль над собою, з’являється незнайомець, що може змінити її життя, та приходить несподівана звістка, яка нагадує про минуле.

Драма «Із зав’язаними очима» не одразу розкриває напрямок, в якому рухатиметься історія. Завдяки вдалому саунд-дизайну на початку фільму з’являється помітне напруження, яке передає тривожні відчуття героїні – нам починає здаватися, що хтось потай слідкує за нею. Втім, можливо, це ще й втома від того, як люди сприймають спортсменку, спекулюючи на ситуації.

Про зниклих безвісти неможливо забути, вони завжди поруч – у випадкових перехожих, що одягнені у військову форму, у хвилинах мовчання, присвячених загиблим, та у звичайнісіньких уривках фраз, що звучать від незнайомих людей. Проте найбільш болючою виявляється турбота матері, яка відмовляється вірити у смерть сина, і тим самим зачиняє головну героїню у своїй клітці сподівань, які з часом починають викликати відразу.

Тож «Із зав’язаними очима» – фільм, що досліджує складний емоційний стан людини, яка мусить відділитися від трагедії, щоб врятувати себе. Та це ще й спортивна драма, яка проводить глядача на самісінький ринг, де відбуваються змагання з MMA. У стрічці є дві досить напружені сцени (поставлені на чудовому рівні), які передають бійцівську техніку, що стає більш агресивною з кожним раундом.

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.

Слід відзначити, що всі спортивні моменти – це найкраще, що є у фільмі. Вони непередбачувані, довготривалі та при цьому цілком захоплюючі. Для того, щоб бойові сцени виглядали реалістично, виконавиця головної ролі Марина Кошкіна (володарка кінопремії «Золота Дзиґа») тренувалася як справжня спортсменка. Вона півроку вживалася в роль, займаючись бігом та тренуваннями, що відточують бойові техніки.

На цьому, на жаль, вдалі моменти закінчуються. Після важливого бою, який стає емоційним випробуванням для головної героїні, фільм поступово змінює напрямок, перетворюючись на романтичну мелодраму. Так, сюжет все ще розкриває травми війни, але атмосфера стрічки змінюється – це більше не напружена спортивна історія, а скоріш тутешній переказ казки про бідну дівчину, яка зустрічає багатого принца.

Цей зв’язок ніби допомагає героїні пережити особисту трагедію, а також переосмислити минуле, яке завжди буде поряд. Проте всі обставини, пов’язані із впливовим та багатим чоловіком, що раптово з’являється в житті бійчині, тягнуть фільм на дно. Виникає враження, що до спортивної драми на етапі монтажу додали декілька сцен із мелодраматичних серіалів, знятих на замовлення одного з українських телеканалів. І це повністю перекреслює вдалий початок стрічки.

Слід зазначити, що під кінець з’являється ще один поєдинок, який повертає напругу змагань. Це трохи реабілітує кіно, але вже не рятує його.

Дуже шкода, бо «Із зав’язаними очима» – це перший український фільм про змішані єдиноборства. А також друга спортивна стрічка, зроблена в Україні, що вийшла на великі екрани у 2021 році (влітку в кіно пройшла прем’єра драми «Пульс» – історія про легкоатлетку, що мріє потрапити на Олімпійські ігри).

український фільм про змішані єдиноборства та психологічні травми війни, в якому, на жаль, з’являються банальні сцени про зустріч бідної дівчини з багатим і впливовим чоловіком.