Новости Новости 21.01.2022 в 16:20 comment views icon

СБУ: за хвилею псевдомінувань по всій країні стоїть РФ. Зловмисники розсилають повідомлення через інтернет

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Слідом за кібератакою на українські державні сайти по всій Україні прокотилася нова хвиля — зловмисники використовують сучасні технології, зокрема й інтернет, для розповсюдження неправдивих повідомлень про мінування шкіл, а також інших об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури. 21 січня СБУ виступила з офіційною заявою та звинуватила у розповсюдженні таких повідомлень РФ.

Як повідомили в СБУ, спецслужби РФ активно використовують псевдомінування об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури, як один з елементів гібридної війни, щоб створити умови додаткового тиску на Україну, посіяти тривогу та паніку в суспільстві. До поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють з хуліганських мотивів чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця усі можливі наслідки.

Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим, вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслані користувачами інтернету, які перебувають на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Оперативне відстежування каналів надходження неправдивої інформації відбувається в рамках проєктів міжнародної допомоги разом з іноземними партнерами в тому числі.

із заяви СБУ

Одночасно СБУ повідомила про затримання зловмисника, який за допомогою російських спецслужб зробив неправдиве повідомлення про мінування Гірничого фахового коледжу Криворізького національного університету.  Анонімний лист про мінування відправили 20 січня на електронну пошту «гарячої лінії СБУ» та самого коледжу. Автор повідомлення представився «російським терористом» і вимагав 250 тис. грн викупу, «щоб теракту не сталося». Співробітникам СБУ вдалося оперативно встановили особу псевдомінера і затримали його. Свій вчинок він мотивував тим, що бажав аби коледж було переведено на дистанційну форму навчання.

Тепер чоловіку загрожує до шести років позбавлення волі за ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності») Кримінального кодексу України.

СБУ: за хвилею псевдомінувань по всій країні стоїть РФ. Зловмисники розсилають повідомлення через інтернет
За завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян передбачена кримінальна відповідальність

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: