Пристрої Статті 04.07.2022 о 13:30 comment views icon

Файтинги та платформери: ТОП-5 незвичайних геймпадів

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Безперечно, оригінальні контролери Xbox 360 та Xbox One S, Sony Dualshock 4 та DualSense, а також Nintendo Pro Controller, найзручніші. Це і високоточні стіки без мертвих зон, і плавні тригери з розумінням сили натискання, і хрестовина D-pad, що чітко спрацьовує у потрібний, а не випадковий бік. Також дуже надійними зарекомендували себе швейцарські геймпади Logitech із трьома роками гарантії. Але коштують усі вони не дешево. Хоча в порівнянні з Xbox Elite, Razer Wolverine і Thrustmaster eSwap Pro — просто копійки. Але все ж таки цього разу ми підібрали п’ятірку бюджетних геймпадів вартістю від 500 до 1000 грн. Благо, навіть серед них зустрічаються моделі, сумісні не лише з ПК і смартфонами, але навіть із PS4 та Switch.

iPega PG-9128

Файтинги та платформери: ТОП-5 незвичайних геймпадів

iPega PG-9128 Kingkong — геймпад названий на честь гігантської мавпи явно через націленість на ігри-файтинги. Спеціально для цього передбачено широку восьмипозиційну насадку на D-pad. Вона дозволяє швидше натискати по діагоналі, щоб ефективніше дубасити суперників суперударами та фаталіті. Любителі ж платформерів, де важливо чітко вибирати напрямок руху, можуть зняти насадку і отримати доступ до класичної роздільної хрестовини.

Розташування аналогових стіків у iPega PG-9128 симетричне, як у контролерів PlayStation. Але позначення на клавішах дій — літерні ABXY, що властиво скоріше геймпадам Xbox. Підключення або по USB-кабелю (комплектний короткуватий, зручний лише для зарядки), або по Bluetooth. Це зручно для гри на ноутбуці, смарт-телевізорі, смартфоні під керуванням Android та iOS (є знімне кріплення для телефону). Але для гри на настільному комп’ютері доведеться докупити Bluetooth-адаптер або хоча б довший кабель.

Плюси: Файтингова 8-позиційна хрестовина, знімне кріплення для смартфона.
Мінуси: Для бездротового підключення до ПК необхідно докупити Bluetooth-донгл.

Gembird JPD-PS4U-01

Файтинги та платформери: ТОП-5 незвичайних геймпадів

Gembird JPD-PS4U-01 — один з найдоступніших геймпадів, сумісних не тільки з ПК, але і з ігровою консоллю PlayStation 4. Коштує приблизно вдвічі дешевше за оригінальний Dualshock 4, правда є дротовим. Натомість довжина кабелю становить солідні 3 метри, що дозволить грати як сидячи на кріслі за монітором, так і лежачи на дивані перед телевізором. Багато в чому повторює оригінал, те ж симетричне розташування стіків і позначення кнопок «Квадрат», «Хрест», «Коло» і «Трикутник», але все ж таки є ряд конструктивних поліпшень.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

По-перше, шапки стіків одержали текстуру, завдяки чому стали більш ухопливими. По-друге, кнопки дій підсвічуються, що зручно для гри у вечірній напівтемряві. По-третє, хрестовина стала частково цілісною, що зручніше для файтингів, хоча тут вже залежить від звички. Також присутні майже всі функції Dualshock 4: сенсорна панель, вбудований динамік і роз’єм для стереогарнітури. Немає хіба що гіроскопа, який, втім, відсутній у майже всіх клонів оригінального контролера PS4.

Плюси: Сумісний з ПК та PlayStation 4, кабель довжиною цілих 3 метри.
Мінуси: Немає гіроскопа, який потрібний для деяких ігор на PS4.

Hori Horipad Mini for Nintendo Switch

Файтинги та платформери: ТОП-5 незвичайних геймпадів

Hori Horipad Mini — компромісний дротовий варіант між мініатюрними вбудованими маніпуляторами Joy-Con портативної ігрової консолі Nintendo Switch та великим бездротовим геймпадом Nintendo Pro Controller. Зроблений досить плоским, завдяки чому займає мінімум місця в рюкзаку, а також тактильно нагадує геймпади олдскульних ігрових консолей, які були ще без стиків. Крім Nintendo Switch, сумісний з ПК — благо, програма Steam вміє автоматично переналаштовувати практично будь-які геймпади в режим XInput.

Хіба що доведеться звикнути до поміняних місцями написів на кнопках A і B, в порівнянні з геймпадом Xbox. На вибір доступні три забарвлення Horipad Mini: червоно-блакитне із зображеннями водопровідника Маріо та дракона Боузера, бірюзово-коричневе з покемонами Іві та Пікачу, а також чорно-золоте з Пікачу та блискавками. Шкода, що забарвлення в стилі гри Legend of Zelda є тільки у більшого і дорожчого Horipad Wireless.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Плюси: Компактні розміри, три забарвлення в стилі Маріо та Покемонів.
Мінуси: Немає забарвлення у стилі Legend of Zelda.

GamePro MG850

Файтинги та платформери: ТОП-5 незвичайних геймпадів

GamePro MG850 — універсальний геймпад для комп’ютера, PlayStation 3, смартфонів на Android та iOS, що підключається по Bluetooth або USB-радіомодулю. Зовні практично повністю повторює Sony Dualshock 4, але рукоятки прогумовані для більш надійного хвату спітнілими руками. А також стіки розташовані трохи далі один від одного, оскільки між ними помістили відкидне кріплення смартфона. Поміщаються моделі з діагоналлю екрану до 6.7 дюйма.

Під відкидною кришкою є кнопка Home (потрібна наприклад для запуску режиму Steam Big Picture на ПК) і лоток для зберігання USB-радіомодуля. Вбудованого акумулятора ємністю 400 мАг, за заявою виробника, вистачає до 15 годин. Але швидше за все, це можливо лише при підключенні по Bluetooth з низькою частотою опитування 125 Гц. Тоді як при 1000 Гц по USB-радиомодулю час автономної роботи скоротиться приблизно вдвічі. Забіндити віртуальні кнопки в мобільних іграх на фізичні кнопки геймпада допоможе програма ShootingPlus V3.

Плюси: Прогумовані рукоятки, підключення по Bluetooth або USB-радіомодулем.
Мінуси: Кріплення для смартфона вміщує моделі лише до 6.7 дюймів.

Canyon CND-GPW3

Файтинги та платформери: ТОП-5 незвичайних геймпадів

Canyon CND-GPW3 — бездротовий геймпад, який крім ПК (в режимі XInput), PS3 (Direct Input) та Android, сумісний ще й з Nintendo Switch. Навіть вбудований гіроскоп є, щоб рухами, наприклад, цілитися з лука в Legend of Zelda Breath of the Wild. Причому за допомогою Better Joy гіроскоп можна використовувати навіть на ПК в емуляторі Yuzu. Щоправда, для підключення до смартфону або Switch, доведеться скористатися OTG-перехідником – Bluetooth у геймпада немає.

Зате гніздо для зарядки, а також для дротового підключення до ПК, у Canyon CND-GPW3 вже сучасне USB Type-C. Комплектний радіомодуль величенький, але може воно і на краще — трохи віддалений від ПК і, як результат, менш чутливий до електромагнітних перешкод. Кнопки ABXY, що підсвічуються, відповідають Xbox контролеру — літера A знаходиться знизу, а не праворуч, як у Switch. Також є кнопка Turbo, на яку можна запрограмувати нескінченне повторення потрібної дії, наприклад, стрілянину в сайд-скролл шутерах.

Плюси: Сумісний з ПК та Switch, зарядка USB Type-C, вбудований гіроскоп.
Мінуси: Для підключення до смартфона або Switch потрібен OTG-перехідник.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: