Microsoft знову дорожче Apple, а вся «велика сімка» — понад $12 трлн (30% індексу S&P 500). 20 найбільших компаній за капіталізацією

Опубликовал
Володимир Скрипін

CES 2024 лишилася позаду, а зараз тільки й розмов про знищені російські літаки (рідкісний ДЛРВ А-50 та пункт управління Іл-22), та хотілося б ще раз звернути увагу на успіхи Microsoft, яка днями вперше з 2021 року обійшла Apple та стала найдорожчою компанією у світі.

Чому це важливо? Це цікаво не тільки з точки зору оцінки інвестиційної привабливості акцій технологічних гігантів, а й багатьох інших причин — насамперед як індикатор успішності бізнесу та спробами зазирнути у майбутнє та вгадати, що нас чекає попереду? Не граючись в оракула, для наочності — актуальний рейтинг 25 найбільших компаній за ринковою капіталізацією.

За підтримки Favbet Tech?

20 найбільших компаній світу за ринковою капіталізацією

 

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Більшість компаній в топ-20 найбільших за капіталізацією належать до сфери IT і є американськими. Власне, у цьому списку лише три не з США — нафтогазовий гігант Саудівської Аравії Saudi Aramco, найбільший у світі тайванський виробник мікросхем TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) та данський фармацевтичний гігант Novo Nordisk.

Як за 2023 рік змінилася капіталізація найдорожчих 20 компаній світу

З моменту запуску ChatGPT наприкінці 2022 року на бумі штучного інтелекту акції найбільших технологічних гігантів стабільно зростають — акції NVIDIA протягом 2023 року подорожчали більш ніж утричі, що підняло капіталізацію “зеленого” чипмейкера до $1,3 трлн. Водночас індекс PHLX (головний напівпровідниковий індекс Волл-стріт) зріс на 65% протягом 2023 року, що стало найвищим результатом з 2009 року, а його зниження на тлі перегляду процентної ставки Федрезеру США у перші дні 2024 року виявилося короткочасним коливанням.

Найдорожчі компанії США з 1995 року

Загальна капіталізація «великої сімки» (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta і Tesla) перевищує $12 трлн — трохи більше як 30% всього знаменитого фондового індексу S&P 500 Один із трьох основних американських біржових індексів поряд з Dow Jones та Nasdaq. До нього входять 505 найбільших із капіталізації компаній, чиї акції торгуються на біржах США..

Що далі

Як вже зазначалося, вже досить тривалий час акції Microsoft стабільно зростають на тлі успіхів в галузі штучного інтелекту, тоді як акції Apple знижується через побоювання щодо спаду продажів iPhone, особливо в Китаї, та інші виклики для бізнесу — детальніше розповідали про це тут. Існує думка, що Microsoft невдовзі вийде на $3 трлн ринкової капіталізації та поступово збільшуватиме відрив від Apple. Аналітики очікують від Microsoft зростання доходу до $61,1 млрд (+16%) за підсумками останнього кварталу 2023-го, завдяки впевненому підйому хмарного бізнесу. У Apple продажі падають останні чотири квартали, хоча за підсумками останнього кварталу 2023 року очікується зростання на 0,7%, до $117,9 млрд (звіт опублікують 1 лютого).

З минулого року Microsoft почувається дуже впевнено, значною мірою завдяки здобуткам в області генеративного штучного інтелекту, якими редмондський гігант завдячує передусім розробнику ChatGPT — OpenAI (Microsoft — головний інвестор OpenAI). Власне, Microsoft зараз запускає нові сервіси на базі ШІ мало не щодня, тільки сьогодні відбувся запуск Copilot Pro, платної версії відомого інструмента (на базі моделі GPT-4 Turbo за $20 на місяць), який Microsoft зараз намагається втиснути всюди, де тільки можна і не можна.

Та не ШІ єдиним, як-то кажуть: рушійною силою в Microsoft вже багато років виступають хмарні сервіси — Azure (частка 22% ринка) є другою за популярністю після Amazon AWS (десь 33%), і значно випереджає хмарний бізнес Google (10%). І загалом, на відміну від Apple, Google та інших технологічних гігантів, бізнес Microsoft дуже диверсифікований.

Продажі Microsoft — дані з фінансового звіту за третій квартал 2023 року (у Microsoft він є перший кварталом фінансового 2024 року)

Власне, останній звіт це добре показує (інфографіка вище): у третьому кварталі 2023-го виторг сягнув $56,5 млрд, з них Azure забезпечив $24,3 млрд, $18,6 млрд — вклад напрямку Office та іншого ПЗ, а решту $13,7 млрд дали підрозділи Windows, Surface та ігровий напрямок Xbox. Важливо — це результати до поглинання ActiBlizz, тож невдовзі ігровий напрямок Xbox стане значно більшим і загалом попереду великі зміни.

Деякі аналітики зараз проводять паралелі з початком 2000-х років, коли технологічні та інтернет-компанії почали витісняти споживчі бренди та фінансові корпорації з перших позицій найбільш високоцінних та впливових компаній світу. Майбутнє — за технологіями, хоч як би банально це не звучало.

Як гадаєте, як далі розвиватимуть події й хто зрештою з техногігантів опиниться на вершині списку в кінці 2024 року? Поділіться своїми прогнозами у коментарях!

За підтримки Favbet Tech?

Disqus Comments Loading...