Статті Статті 30.07.2022 о 11:00 comment views icon

Не тільки PS5, Xbox та Switch: ТОП-10 сучасних ігрових консолей

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

У 1990-х перелік виробників ігрових приставок був набагато ширшим: Atari, Sega, Neo-Geo, Panasonic, Commodore, TurboGrafx. І це не рахуючи безлічі неофіційних клонів. Але навіть зараз вибір ігрових консолей не зводиться виключно до трьох китів — Sony, Nintendo та Microsoft. Розвитку альтернативних ігрових платформ, особливо портативних, допомогли краудфандингові сервіси Kickstarter та Indiegogo. До ігрових консолей можна віднести й автономні шоломи віртуальної реальності.

Стаття написана за підтримки інтернет-магазину iSpot.

Playdate

Playdate

Playdate — жартівлива ігрова консоль у формі шарманки, розроблена творцями комп’ютерних ігор Firewatch та Untitled Goose Game. Оснащена чорно-білим екраном без підсвічування, процесором з частотою 180 МГц і лише 16 МБ оперативної пам’яті. Керування реалізовано хрестовиною і двома кнопками, а також ручкою, що крутиться. Остання застосовується ще й для перемотування вперед та назад під час перегляду відео. Щотижня по Wi-Fi прилітає парочка безкоштовних нових ігор.

Analogue Pocket

Analogue Pocket

Analogue Pocket — не черговий програмний емулятор, а апаратний клон Game Boy, Color та Advanced з підтримкою оригінальних картриджів. Виправляє основні недоліки творіння Nintendo: екран світиться з яскравістю 600 ніт, а щільність пікселів тут 600 PPI. Реалізовано апскейлінг зображення, збереження ігрового прогресу в будь-якому місці та створення скріншотів. Є перехідники на картриджі інших олдскульних портативок: Sega Game Gear і Neo Geo Pocket.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Sega Genesis Mini 2 Sega Genesis Mini 2

Sega Genesis Mini 2 — друге офіційне перевидання 16-бітної стаціонарної консолі Sega, більш відомої у наших краях як Mega Drive. Стала апаратно потужніша, а каталог встановлених ігор включає більше півсотні найменувань. Причому обіцяється випуск навіть однієї нової гри: чи новоділ спеціально для Genesis Mini 2, чи раритет, який раніше не потрапив у тираж. Геймпад звичний вітчизняному геймеру — із шістьма кнопками дій (існував ще й американський чотирикнопковий).

GPD Win Max 2

GPD Win Max 2

GPD Win Max 2 — портативна ігрова консоль і нетбук 2-в-1 з QWERTY-клавіатурою, тачпадом і вбудованим геймпадом. Має 10-дюймовий екран з роздільною здатністю 2.5K, причому з підтримкою стилуса для малювання. Процесорів на вибір пропонується два: Core i7-1260P з 4 високопродуктивними і 8 енергоефективними ядрами, або Ryzen 7 6800U з найпотужнішою на даний момент iGPU Radeon 680M. Оперативної пам’яті до 32 ГБ, два слоти для SSD M.2 та опціональний 4G-модем.

Xbox Series S

Xbox Series S

Xbox Series S — мабуть, найоптимальніше рішення для тих, хто тільки вливається у світ консольного геймінгу. Порівняно недорога та дуже компактна стаціонарна приставка. Відразу ж рекомендуємо докупити підписку на каталог із 300+ ігор Game Pass, а також другий геймпад та зовнішній USB-диск. Вільного місця на вбудованому SSD всього 360 ГБ, а лише одна Call of Duty Warzone важить 250 ГБ. Щоправда, запускати з USB-накопичувача можна лише ігри минулого покоління.

PlayStation 5

PlayStation 5

PlayStation 5 — напевно, найбажаніша консоль, яка вже потроху перестає бути дефіцитною, а тому оверпрайснутою. Версію Digital Edition без оптичного приводу, мабуть, не варто брати. Обмін Blu-ray дисками з друзями та покупка вживаних на OLX та eBay заощадить чимало грошей. Тим більше, що серед стаціонарних приставок саме PlayStation має найбільшу кількість ексклюзивних ігор, нехай і деякі з них із затримкою портують на ПК. Чекаємо на друге покоління шолома PS VR.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED — а серед сучасних портативок саме у неї найбільше ексклюзивів. За квартал виходить щонайменше одна нова ексклюзивна гра, найближчий реліз — Xenoblade Chronicles 3. Терафлопсами Switch, на жаль, не блищить, добре хоч у ревізії OLED крім екрана покращили час автономної роботи. А в порівнянні з Lite-версією, залишилися легкознімними маніпулятори Joy-Con, що користується попитом в іграх з моушен-керуванням.

Xbox Series X

Xbox Series X

Xbox Series X — найпотужніша, а тому теоретично найбільш довго не застаріваюча стаціонарна ігрова консоль. Її сира продуктивність становить приблизно 12 TFLOPS. Для порівняння, у Xbox Series S і PS5 всього 4 та 10 TFLOPS відповідно. При цьому Series X тихіша і холодніша завдяки продуманій витяжній знизу вгору системі охолодження. Комплектується геймпадом з шорсткою «персиковою» текстурою та високоточними стиками, але архаїчним живленням від пальчикових батарейок.

Steam Deck

Steam Deck

Steam Deck — найбільш всеїдна портативна консоль. По суті, це x86-комп’ютер на 8-потоковому процесорі Zen 2 з вбудованою відеокартою RDNA з 8 кластерами мікроядер. Працює під керуванням операційної системи SteamOS на ядрі Linux. Частина ігор запускається нативно, а решта через інтерпретатор Proton, що є форком Wine. Але за бажанням можна встановити Windows, сторонні магазини ігор (EGS, Origin, Battle.net, GoG) і навіть емулятори ігрових консолей.

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 — автономний шолом віртуальної реальності, придуманий творцем гри Doom Джоном Кармаком та профінансований Facebook. За бажанням Quest можна підключити до ПК, щоб пограти, наприклад, у Half-Life Alyx, але запускати ігри можна і безпосередньо на самому шоломі. Процесор Qualcomm Snapdragon XR2 забезпечує роздільну здатність 1920×1800 пікселів на кожне око з частотою оновлення до 120 Гц. У комплекті постачається парочка контролерів руху, які зчитують навіть окремі пальці.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: