Крипто Статті 20.06.2022 о 17:30 comment views icon

Один із найгірших днів криптоіндустрії в історії: що сталося з ринком криптовалют і чи чекає на нас криптозима?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/05/1-kopyya-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/05/1-kopyya-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/05/1-kopyya-96x96.png

ITC.UA

Редакція ITC.ua

Весь минулий тиждень основні криптовалюти падали в ціні (а в суботу біткоЇн опустився до рекордно малого значення $17,663), трейдингові платформи призупинили виведення коштів, а криптокомпанії почали звільняти працівників. Люди побоюються, що ринок може бути широко порушений кризою через «ефект доміно» та нас чекає так звана криптозима. Чому ж так сталося ми розповімо у матеріалі, який є адаптованим перекладом цієї статті від бюро перекладів.

Перша половина 2022 року і так була непростою для криптовалют, але вони вкрай рідко скочувалися до настільки низьких показників. У понеділок трейдингові платформи призупинили виведення коштів, компанії почали скорочувати персонал, а інвестори, що запанікували, скидати активи. Усе це призвело до різкого падіння ринкової капіталізації криптовалют нижче за $1 трлн (нагадаємо, що у листопаді минулого року вони досягли пікового показника $3 трлн).

Біткоїн обвалився до рекордно низьких показників за останні півтора роки. Подібне різке падіння вартості спостерігається, коли інвестори починають позбавлятися найбільш ризикованих активів внаслідок виникнення зустрічних макроекономічних течій та зростання відсоткових ставок.

Але зараз все набагато гірше. Ситуація, що склалася у понеділок, показала серйозну недовіру до криптовалют та криптовалютних платформ. Якщо раніше це виглядало як глибокий спад, то зараз схоже на панічну розпродаж. Розглянемо деякі моменти падіння крипти.

“Ефект доміно” у Celsius

Celsius, одна з найпопулярніших криптолендингових платформ, зазнає серйозної кризи ліквідності. Про це говорять уже не один тиждень. Celsius пропонує користувачам доходи на депозити до 18,63%. Дуже схоже на типовий банківський продукт лише без властивих банківській сфері регуляторних механізмів захисту.

За останній рік токен Celcius (cel) впав у ціні з $7 до 33 центів, а за останній тиждень ще більш ніж на 50%. Celsius є найбільшим власником свого токена. Тим часом фонд клієнтських коштів компанії, що становив 26 млрд доларів, з жовтня зменшився більш ніж наполовину.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Раніше Сelsius вже визнавала втрату коштів (хоч і без конкретних цифр) внаслідок атаки хакера на децентралізовану фінансову платформу BadgerDAO. Атака обернулася збитками на 120 млн доларів.

У понеділок вранці Celsius шокувала ринок, оголосивши про те, що всі операції з виведення коштів, обміну та переказу між рахунками призупинено через «надзвичайну ситуацію на ринку». У службовій записці, адресованій спільноті користувачів Celsius, також говорилося, що подібний крок покликаний “стабілізувати ліквідність та операції”.

«Сьогодні ми йдемо на ці заходи, щоб у майбутньому Celsius могла вийти на стабільніші позиції для виконання зобов’язань щодо виведення коштів», – сказано у заяві.

Celsius ефективно заблокувала під своїм контролем усі криптовалютні кошти на суму $12 млрд, тим самим поставивши під сумнів свою платоспроможність. Новина миттєво прокотилася по всій криптоіндустрії. Деякі одразу згадали травневі події, коли провальний стейблкойн-проект, прив’язаний до долара США, впав у ціні на $60 млрд і потяг за собою в яму багато інших криптовалют.

У понеділок ціна на акції криптотрейдингової платформи Coinbase знизилася на 11% до рекордно низької позначки з моменту виходу компанії на відкритий ринок у квітні 2021 року.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Binance призупиняє виведення біткойна

Binance також поставила виведення коштів на паузу у понеділок. Найбільша глобальна криптовалютна біржа призупинила виведення біткойна більш ніж на три години через «завислу транзакцію, що призвело до затримки обробки операцій».

Незважаючи на заяву СЕО компанії Чанпен Чжао про усунення неполадки протягом півгодини, він пізніше відкоригував свою оцінку. За його словами, це займе трохи довше, ніж компанія розраховувала спочатку. Приблизно до 11:30 ранку обслуговування було відновлено.

“У нас завис батч операцій з $BTC через низьку комісію TX, що призвело до затримки виведення коштів з мережі BTC”, – написали в твіттері Binance.

Адміністратори біржі у серії «посмертних» твітів зазначили, що депозити «не постраждали», і пояснили, що збій виник через планові технічні роботи.

Чжао запевнив клієнтів, що всі кошти переведені в SAFU. Це означає «Захищений фонд активів для користувачів», створений Binance у 2018 році для захисту коштів клієнтів.

Під час припинення виведення Чжао написав у твіттері, що для власників зберігається можливість вивести свої біткоїни через інші мережі, наприклад, CEP-20.

Звільнення перед «криптозимою»

Стартап Пітера Тіля BlockFi приєднався до зростаючого списку криптокомпаній, що скорочують витрати за рахунок скорочення персоналу.

У понеділок компанія оголосила скорочення штату на 20%. Нещодавно, наприкінці 2020 року, компанія наростила штат зі 150 більше 850 співробітників.

CEO Зак Прінс написав у твіттері, що BlockFi теж торкнулися «кардинальних змін макроекономічної ситуації», що негативно вплинули зростання компанії.

Подібні рішення стають нормою для компаній у цій сфері.

Наприкінці минулого тижня Crypto.com оголосила про скорочення 260 осіб, всього через сім місяців після придбання права на назву спорткомплексу, який є тренувальною базою команди Los Angeles Lakers. Угода обійшлася в $700 млн.

Раніше цього місяця Gemini теж заявила про звільнення 10% співробітників, що попереду, і попередила, що галузь увійшла до «фази скорочення», відомої як «криптозима».

Coinbase також не планує наймати новий персонал у «оглядному майбутньому» і навіть збирається відкликати деякі пропозиції щодо роботи.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: