Огляди Огляди 05.10.2022 о 10:00 comment views icon

Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Сьогодні на огляді перша модель розумного годинника для професійних спортсменів від Apple – Apple Watch Ultra. Титановий корпус, ударостійка конструкція із сертифікацією, нові датчики, збільшений акумулятор та більша кількість функцій, націлених на завоювання нової аудиторії.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: міцний корпус, розширена функціональність, дизайн, ергономіка ремінців
Мінуси: ціна та ергономіка корпусу, автономність

Докладно розглянемо нові можливості годинника при використанні в повсякденному житті, а також порівняємо його з новим поколінням Apple Watch Series 8.

Пакування та комплектація

Годинник поставляється в боксі трохи відмінному від звичних витягнутих коробок Apple Watch. У нової моделі вона не така витягнута, але все ще прямокутна. Усередині знаходиться брошура та дві коробки, в одній з яких:

  • Apple Watch Ultra
  • Зарядний кабель Apple Watch Magnetic Fast Charger USB-C Cable (1m)
  • Документація

Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

У другій коробці знаходиться один із трьох нових ремінців, у моєму випадку це Green Alpine Loop. Нові ремінці вибираються за розмірами на етапі замовлення та не комплектуються додатковими хлястиками.

Дизайн, ергономіка та ремінці

Apple Watch Ultra виглядають незвично, стильно та агресивно саме цього не вистачало користувачам яблучної продукції, яким хотілося б аби їхній годинник виділявся сильніше і виглядав менш обтічно. Титановий корпус демонструє високий рівень надійності і виглядає надійно. Пристрій сертифікований IP6X, MIL-STD 810H та EN13319.

Загальна форма корпусу залишилася знайомою, але додалися такі елементи як додаткові динаміки, додаткова кнопка дії помаранчевого кольору (яка є не найкращим рішенням для деяких користувачів), а також частина корпусу, на якій знаходиться Digital Crown і кнопка дії. Скло тепер знаходиться на підвищенні, що випирає з корпусу, бувши при цьому абсолютно пласким, що суттєво відрізняє його від класичних Apple Watch. Не можна сказати, що це не зручно з точки зору ергономіки, але доведеться звикати, якщо до цього ви користувалися розумним годинником з дисплеєм обтічної форми.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Коронка стала так само агресивнішою і тепер виїмки на ній істотно глибше, що має спростити навігацію по годинах у несприятливих умовах або в рукавичках.

Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

На нижній стороні знаходяться вже звичні датчики, покриті сапфіровим склом, але тепер на нижній кришці можна помітити 4 гвинтики, що відрізняє годинник від звичних гладких кришок попередніх поколінь, та й сама кришці виконана у світлому кольорі.

Годинник суттєво більший і важчий за класичні Apple Watch. При безпосередньому порівнянні різниця не здається такою вже значною, але на практиці при почерговому використанні Apple Watch Ultra і Series 8 (огляд на які можна прочитати за посиланням), все ж таки комфортніше носяться звичайні Вотчі. Watch Series 8 не так чіпляються за рукав одягу і взагалі не відчуваються на зап’ясті, тоді як Watch Ultra набагато менш комфортні у повсякденному використанні. Але це тільки в тому випадку, якщо не порівнювати їх з тими самими Garmin або Samsung, старші моделі яких приблизно відповідають розмірам нових Apple Watch.

На окрему увагу заслуговують нові ремінці. В оглядовому комплекті знаходиться Alpine Loop, який застібається за допомогою гачка. При першому використанні здається, що важко вигадати менш зручний спосіб застібати ремінець і спочатку думаєш, що Apple пішла кудись не туди в спробах догодити спортсменам. Але як тільки звикаєш до нової застібки, розумієш, що насправді це один із найнадійніших і найзручніших способів носіння Вотчів.

На жаль, випробувати два інші ремінці на практиці не вдалося, але Alpine Loop дійсно вселяє впевненість у те, що годинник залишиться на зап’ясті, чим би ви не займалися. Плюс ремінець, що дихає і шкіра під ним не пітніє, що суттєво відрізняється від силіконових ремінців для Apple Watch. З новими Вотчами можна використовувати й старі ремінці, якщо вам з якихось причин не підходять спортивні варіанти від Ultra.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Дисплей

Новий дисплей став більшим і яскравішим за звичайні Apple Watch – тепер він видає пікову яскравість у 2000 ніт. OLED LTPO 49 мм екран з Always-On контрастний і яскравий, картинка насичена і легко читається. Плаский дисплей знаходиться на одному рівні з корпусом і покритий міцним сапфіровим склом.

Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

У тому випадку, якщо користувачу все ще недостатньо контрастності, Apple додали опціональну максимальну контрастність – під час використання нових циферблатів достатньо повернути коронку, щоб годинник перейшов у режим червоного кольору, він же циферблат Wayfinder. Зображення замінюється на яскраво червоне на чорному тлі, що дозволяє розглянути інформацію в практично будь-яких умовах.

Технічні характеристики та датчики

Всередині годинника встановлено 64-бітовий двоядерний процесор S8 і 32 GB сховища. Apple Watch Ultra, крім додаткових функцій, можуть все те ж, що й Apple Watch Series 8, а саме: вимірювати частоту серцевих скорочень, ЕКГ, рівень кисню в крові, відстежувати сон і вимірювати положення користувача з наступними повідомленнями про аварію або падіння, а також слідкувати за фазами менструального циклу.

Додатковий динамік покликаний покращити звук під час розмови по годинниках навіть за дуже сильного вітру, що насправді справді виявилося так. На вулиці у вітряну погоду набагато комфортніше розмовляти через Apple Watch Ultra, ніж по звичайнім Watch 8. Також динаміки забезпечують додаткову корисну опцію – сирену, яка включається через меню або по затисканню помаранчевої кнопки дії, видаючи писк потужністю 86 дБ. Цього достатньо, щоб привернути увагу, навіть перебуваючи в безпосередній близькості біля шосе міста, а за межами мегаполіса такий звук буде чутно на кілька сотень метрів.Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

Також у годинник було додано новий датчик глибини, що дозволяє вимірювати глибину занурення та температуру води в реальному часі.

Інтерфейс та функціональність

Інтерфейс не відрізняється від звичайних Apple Watch нічим, окрім спеціальних циферблатів та додатків для нових датчиків (вимірювання глибини та сирена), так що це все та ж звична WatchOS, але з новими опціями.Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

Циферблати дуже інформативні та гнучкі, але для повсякденного життя інтерфейс занадто навантажений, тому прості користувачі скоріш за все замінять їх на щось менш інформативне.

Компас і орієнтація на місцевості позиціонуються як одна з найбільш пропрацьованих і найважливіших особливостей нових Apple Watch, але з якоїсь причини він відмовлявся працювати протягом першої доби. Порівнюючи з компасом Apple Watch Series 8 все працювало ідентично, але тільки з тією відмінністю, що на звичайних вотчах компас включився із коробки, а на Watch Ultra лише через день. Можливо справа у більш тривалому калібруванні, але більше схоже на якийсь софтверний недолік з боку виробника.Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

На додаткову кнопку можна призначити одну з таких дій:

  • Запуск тренування
  • Запуск секундоміра
  • Початок відстеження маршруту
  • Увімкнення ліхтарика

Огляд Apple Watch Ultra: новий дизайн, розширена функціональність і надміцний корпус

Автономність

Apple Watch Ultra можуть прожити до 36 годин на одному заряді та до 60 годин в режимі енергоощадження. Якщо для попередніх моделей Вотчів маленький акумулятор був не таким вже критичним параметром, то у випадку з годинником, призначеним для екстремальних видів спорту, а значить і для тривалого перебування далеко від електрики, цей параметр значно суттєвіший. Півтора дня роботи від одного заряду це дуже мало, якщо ви плануєте вирушити в похід у гори, оскільки навряд чи там буде можливість постійно стежити за акумулятором розумного годинника. Та й 60 годин роботи в режимі енергоощадження – це легальні костилі, якими бренди намагаються виправдати свої девайси. Урізання можливостей девайсу не є універсальним рішенням, оскільки гаджети такого типу купуються для розв’язання проблем, що виникають у користувача, а не для того щоб думати, як зберегти акумулятор.

При моєму сценарії використання годинник за добу розряджався в середньому на 40-45%, так що наступного дня на них залишалося ще трохи більш ніж половина заряду, що цілком відповідає заявленим 36 годинам роботи від одного заряду.

Швидкість заряду акумулятора схожа на Apple Watch 8, попри збільшений обсяг: з 40-50% до 100% годинник заряджається за 30-40 хвилин і приблизно за 1 годину 20 хивили з 0% до 100%.

Ціна та конкуренти

На сьогодні ціна Apple Watch Ultra складає 47 832 грн. Думаю, можна не говорити, що це просто фантастичний цінник для аксесуара, який не є повноцінним без смартфона, але такі вже  реалії сьгодення. Для порівняння Apple Watch Series 8 GPS 45mm коштують у середньому 20 999 грн, а Apple Watch Series 7 GPS 45mm 18 299 грн.

Найближчими конкурентами за функціональністю та вартістю безумовно є Garmin, серед яких варто відзначити: Garmin Tactix 7 Pro Edition Solar Powered Tactical GPS Watch за 62 400 грн, Garmin Fenix 7X Sapphire Solar Carbon Gray DLC Titanium за 41 000 грн та Garmin Enduro 2 за 50 000 грн.

Висновок:

Apple Watch Ultra чудовий гаджет, який тепер покриває не тільки всі запити простих користувачів, а й професійних спортсменів та любителів екстремальних видів спорту. Apple Watch Ultra все ще обмежені маленьким акумулятором, що за передбачуваних умов експлуатації може стати критичним, тим паче якщо порівнювати їх із конкурентами. Але це в першу чергу розумний годинник від Apple, так що майбутні покупці спочатку розглядатимуть їх як доповнення до свого iPhone і тільки потім порівнювати їх функції з конкурентами; чого і прагнув виробник, обмежуючи можливість використання Apple Watch зі смартфонами на Android.
Годинник дуже дорогий і для переважної більшості сценаріїв використання у повсякденному житті з надлишком вистачить можливостей простих Apple Watch. Нова модель підійде для тих, хто займається екстремальними видами спорту, але не хоче використовувати Garmin, тих кому не вистачало агресивності та виразності в дизайні Apple Watch, а також тим, хто просто хоче акцентувати на тому факті, що у нього найновішій і найдорожчий годинник від Apple.

Apple Watch Ultra надані для огляду магазином iLounge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: